DOLAR: 32.3 TL
EURO: 34.9 TL

Can dostunuz zil çalınca havlar mı ? siz giderken huzursuz olur havlar mı ? Sebep siz yere havlar mı ? bu sorunlara çözüm sunuyoruz..

8 yıl önce
6.781 kez görüntülendi

Can dostunuz zil çalınca havlar mı ? siz giderken huzursuz olur havlar mı ? Sebep siz yere havlar mı ? bu sorunlara çözüm sunuyoruz..

Ayşe’nin ev kapısı çalıyor. Şirin minik Terrier köpeği Boncuk kıyamet koparırcasına havlamaya başlar. Ayşe iç çeker ve ‘sus oğlum’, sakin ol oğlum’ diyerek Boncuk’u sakinleştirmeye ve susturmaya çalışır. Boncuk ise bu sözleri hiç duymamış gibi havlamaya devam eder.

Ayşe dairesinin kapısını açar açmaz Boncuk sağa sola hoplayarak havlamasını şimdi de merdivenlerde sürdürür. Ayşe artık dayanamaz ve Boncuk’u kucağına alır. Boncuk ise kucakta olmasına rağmen havlamayı kesmeye hiç niyetli değil. Ayşe kendini sakinleştirmek amacıyla ‘Bir yabancının geleceğini haber veriyor sadece’ diye düşünür.

Ayşe, arkadaşı Hande içeri girdiğinde Boncuk’u yere bırakır. Boncuk şimdi çılgın gibi Hande’nin etrafında sağa sola koşarak havlar. Ayşe ‘Bunu herkese yapıyor’ der.

‘Ah, bir sussa artık!’

Evet, bir sussa artık.

Bazı köpekler sahiplerini çaresiz bırakacak kadar havlamalarını abartırlar. ‘Köpeğim niye zil çalınca çılgınlaşır?’, ‘Can dostum niye ben giderken bana hep havlar?’ ve ‘Hiçbir neden yokken neden köpeğim bana bir anda bir daha susmayacak şekilde havlar?’ en yaygın duyulan sorulardır. Ortak sorun daima köpeğin havlaması. Yukarıdaki sorulan incelersek, sözü geçen köpeklerin hepsinin farklı durumlarda havladıklarını görürüz. Havlamaların nedenleri farklıdır. Evet, köpekler birçok farklı nedenle havlar. Havlamalarıyla bir şey anlatmaya çalışırlar.
Ama başımızı ağrıtmalarının yanı sıra komşularımızı da rahatsız ederler. En büyük korkumuz da bu zaten. Komşumuz bir şey derse ve sevimli dostumuzu evden attırmaya kalkarsa…

Köpeklerimizin havlama nedenlerini inceledik ve sevimli dostlarımızı bundan nasıl vazgeçirebileceğimizin yollarını araştırdık.

Alarm niteliğinde havlamak
Gelen yabancıyı haber vererek havlamak köpeklerin normal davranışıdır. Bu doğal yapısındadır. Köpeğinizi bundan vazgeçirmek isterseniz, onu gerçek anlamda eğitmeniz ve çok ama çok sabır göstermeniz gerekecek. Çünkü köpeğinize sadece emir üzerine havlamasını ve emir üzerine havlamayı kesmesini öğretmek zorundasınız. Köpeğinizin tam olarak neye havladığını bulmaya çalışın, örneğin zil veya başka bir köpek. Şimdi köpeğinizin havlama nedenini taklit edecek bir yardımcı bulmanız gerek. Ömek olarak zil sorununu kullanalım. Köpeğinizi zil konusunda eğitmek için bu adımlan gerçekleştirin:

1. ‘Havla’ dediğiniz anda yardımcınız zili çalsın.

2. Köpeğiniz zaten hemen havlayacaktır.

3. ‘Aferin’ deyin ve onu severek ödüllendirin. Doğru olanı yaptı çünkü.

4. ‘Sus’ deyin.

5. Köpeğinizin ilgisini çekecek bir şey göstererek ilgisini çekmeye çalışın.

6. Havlamayı keserse, ‘Aferin, sustun’ diyerek onu birkaç saniye sevin ve vaat ettiğiniz şeyi ona vererek onun davranışını ödüllendirin. Eğer o arada gene havlamaya başlarsa ‘maalesef’ deyin ve adım 4’ten tekrar başlayın.

7. Oldukça yakın bir zaman sonra adım l’den tekrar başlayın. Ödül vermeden önceki susma zamanını her seferinde uzatın ve başka yerlerde de bu oyunu oynayın, örneğin mutfakta, salonda, banyoda gibi.

Bunu bir oyun olarak görmeye çalışın ve köpeğiniz bu oyunun kurallarını iyice anlayana kadar tekrarlayın. Sustuktan sonra gene havlarsa ‘maalesef’ diyerek ödül vermeyin. Er yada geç ‘maalesef’ kelimesinin ödül almayacağı anlamına geldiğini anlayacaktır. Uzun bir süre bu oyunu oynadıktan sonra zil çalmadan da sizin ‘havla’ emriniz üzerine havlayacaktır ve ödül almadan da ‘sus’ emrinizi uygulayacaktır. Bu arada, oyunu iyice öğretene kadar gerçekten zil çaldığında bu oyunu oynamayın. Yani, ancak havlamasını kolayca başlatıp kesebildiğinizde bunu gerçek hayatta kullanmaya başlayın. Gerçek hayatta kullanmaya başladığınızda daha önce kullandığınız ödül yakınınızda olsun ki, ona verebilesiniz. Evet, hala ödül vermeye devam ediyoruz. Köpeğiniz bu oyunu anladı, ama gerçek hayatta da ona bir süre ödül vermeniz daha iyi olur. Bir süre sonra ödülü kesebilirsiniz.

Gelen misafirlerin kapı açılmasını beklerken sürekli zil çalmamaları için belki kapıya bir not asmak isterseniz: ‘Köpeğimize havlamamayı öğretmeye çalışıyoruz. Kapı biraz geç açılacaktır. Lütfen tekrar zile basmayınız.’ gibi bir not. Köpeğiniz geçen köpeklere veya insanlara havlarsa, aynı yöntemi kullanmak mümkün. Adım 4’ten başlayarak ‘sus’ yerine ‘gel’ demeniz gerekir ve bir şeyle onun dikkatini çekmeye çalışmalısınız. Emrinizi dinleyene kadar uzun bir süre geçebilir. Onun dikkatini iyi bir şeyle çekmeyi başarmanız çok önemlidir. Size geldiğinde onu ödüllendirin. Tekrar yerine dönüp havlamaya devam ederse, baştan başlayın. Havlamayı kesene kadar bunu 7 veya 10 kez ardı ardına yapmanız gerekebilir. Sabırlı olun ve vazgeçmeyin. En sonunda ‘gel’ kelimesini duyunca havlamasını hemen kesecektir ve size gelecektir.

Sıkıntıdan Havlamak

 

Köpeğinizi sıkıntıdan havlamaktan vazgeçirmenizin yolu daha kolaydır: sıkılmamasmı öğretin. Önce onunla bol bol oyun oynayın. Bunu tabii ki havladıktan sonra yapmayın. Köpeğiniz havlar havlamaz onunla oyun oynarsanız, onun havlamasını ödüllendirmiş olursunuz ve ne zaman oyun oynamak isterse havlayacaktır. Kısa aralıklarla onunla oynamanız yeterli. Çay demlerken, mikrodalga çalışırken vaktinizi onunla değerlendirebilirsiniz. Bu kısa zamanlarda onun oyuncaklarını bir yerlere saklayarak bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu da siz yokken veya çalışırken ona kendi kendine oyun oynamasını öğretecek ve sıkılmamasını sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta, sizin karıştırmasını istemediğiniz yerlere kesinlikle oyuncak saklamamanız. Böylelikle bu yerlerden de zamanla uzak kalacaktır.

Korkudan Havlamak

barking jack russel terrier

Köpeğiniz korkudan da havlayabilir. Örneğin, ani yüksek bir ses, arabaların koma çalmaları, havayi fişeklerin patlaması, kapıların sesli kapanması gibi bir çok neden olabilir. Kullanılacak yöntem ‘duyarlılığın azaltılması’ ’dır. Yani köpeğinizi korktuğu sese alıştırmanızdır. Bu da, köpeğinizin korktuğu anları daha fazla yaşatmanızla gerçekleştirilir. Köpeğiniz hangi yaşta olursa olsun bunu başlatmak asla geç değil. Korktuğundan havladığında onunla konuşarak onu severek ilgi göstermeniz yalnıştır. Çünkü bunu yaparak istemeden onun korkmasını ve dolaysıyla onun havlamasını ödüllendirmiş olursunuz. Köpeğinizin korktuğu sesi arka arkaya 20 kere bir CD’ye kaydedin ve o CD’yi her gün birkaç kere çalın. Çalarken onunla ilgilenmeyin. Göreceksiniz, bir hafta gibi kısa bir sürede o sese alışmaya başlayacak ve daha az havlayacaktır. Sesi duyduğuna rağmen havlamazsa onu severek ve bir yiyecek ödülü vererek onu ödüllendirin. Hiç havlamayana kadar CD’yi her gün çalmaya devam edin.

İlgi talep eden havlama

ilgiısteyenkopek

Birşey istediği belli:ona şimdi ilgi gösterirseniz, bu hareketle istediğini elde edeceğini öğrenecek ve dilenmesiyle ileride başınızı ağrıtabilecek.
Köpeğinizle bol bol dışarı çıkmanız onun sıkıntısını giderir, enerjisini boşaltmasını sağlar. Onunla sadece evde oyun oynamanıza gerek yok. Havanın güzel olduğu bir günde parkta onunla oynamanız çok hoşuna gidecektir.

 

İlgi isteme yüzünden havlayan köpeği bu davranıştan vazgeçirmek hem kolay hem kolay değildir. Kolay tarafı köpeğinizin bu durumu çabuk anlaması, zor olanı ise sizin sabırlı ve istikrarlı olmanızdır. Köpeğiniz sizden bir şey istediği için havlar. Dolaştırılması, oyun oynaması, kapalı kapısının açılması, sevilmesi gibi şeyler için havlar. Havladıktan sonra onunla ilgilenirseniz, onun davranışını ödüllendirmiş olursunuz. Artık belli olmuştur: onunla ilgilenmenizin doğru zamanını saptamak çok önemlidir. Gerçekleştirmesi çok zor gibi görünse de, havladığında ona ilgi göstermemeniz gerekir. Sadece ‘sus’ demeniz bile ilginizi çekmeyi başardığı anlamına gelir. O yokmuş gibi davranın. Çok zor olduğunun farkındayız, insanın içi ağlar. Üstelik köpeğiniz ilgi görmeyince ilk başta daha şiddetle havlayacaktır.

Daha şiddetli havlaması bizim kitlenmiş bir kapıda gösterdiğimiz davranışa benzer. Kapı kolunu indirdik ama kapı açılmadı. ‘Ah, bu kilitli’ demeyiz. Hemen onun yerine bir daha kolu indiririz, belki de kapıyı sallayarak açılmasını umut ederiz. Oysaki, kilitli kapı kilitlidir ve açılmayacaktır.

Canınızı sıkmayın ve üstesinden gelin! Sabırlı olun! İstikrarlı olun! İlginizi çekmeyi başaramayacağını anlayınca havlamasını kesecektir. Şimdi çok dikkatli olmanız gerekir, çünkü havlamasıyla bir yere varamadığını anladı ve başka bir yöntem deneyecektir. Bu onayladığınız bir hareketse, örneğin önünüzde takla atmak, sırt üstü yatmak, sizi yalamak gibi hareketlerde ona ilgi göstererek ödüllendirin. Ama terliğinizi kemirmesi gibi onaylamadığınız davranışlarla ilginizi çekmeyi denerse görmemezlikten gelin. Havlamasından vazgeçtiği gibi bunu da bırakacaktır.

Ayrılık korkusundan havlamak

 

Ayrılık korkusundan havlaması gibi görünse de bu aslında daha çok sıkıntıdan kaynaklanan veya istediği şeyi elde ettirmek amacıyla havlamalardır. Eğer köpeğiniz evde olduğunuzda hiç yanınızdan ayrılmaz, gece yanınızda yatar ve siz yokken eşyalara zarar verir ise demek ki ayrılık korkusundan havlar. Sizden başka bir yerde geceyi geçirebilir ve evde olduğunuzda uzun bir süre sizin bulunmadığınız odada kalabilir ise, sorununuz daha çok sıkıntı veya ilgi gibi havlama nedenlerinden kaynaklanır.

havlayankopek

Gerçekten ayrılma korkusunun havlamanın nedeni olup olmadığını anlamak için bunları bir düşünün: Köpeğiniz sizin gibi kokan şeylere yakın kalmayı tercih eder. Köpeğiniz sizden başka bir odada kalamaz. Köpeğiniz sizinle beraber yatmadan asla yatamaz.

Siz dışarı çıkmaya hazırlanırken köpeğiniz gittikçe huzursuz olmaya başlar. Eğer bunların birine evet cevabını verdiyseniz, köpeğinizi alıştırmanızın zamanı gelmiş demek.

Bunun için şunları uygulamaya çalışın:

1. Eve geliş ve gidişlerinizi oldukça heyecansız ve sıkıntılı yapmaya çalışarak başlayın. Onu karşılarken ve veda ederken büyük bir sevgi gösterisi yapmayın.

2. İkinci adım olarak, köpeğinizi iyice izleyin. Ne zaman huzursuz olmaya başlıyor? Değiştirilmiş kıyafet ile banyoya girdiğinizde mi? Traşınızı olurken mi? Saçlarınızı tararken mi? Ayakkabılarınızı giyerken mi? Anahtarlarınızı alırken mi? Onu gözlemlediğinizde ne zaman huzursuz olmaya başladığını ve sırayla hangi hareketlerinizde daha da huzursuz olduğunu çözeceksiniz. Şimdi duyarlılığın azaltılmasındaki yöntemi kullanmalısınız. Püf noktası, ilk huzursuzluk belirtisi gösterdiğinde sizin hangi hareketi yaptığınızı anlamanızdır.

3. İlk huzursuz olduğu şeyi evden çıkmadan gün içerisinde birkaç kere yapmalısınız. Yaparken onunla konuşmanıza gerek yok. Ona bu olay gideceğiniz anlamına gelmediğini gösterecektir.

4. Artık bu olaydan korkmadığı, yani bunu yaptığınızda havlamadığından emin olduğunuzda huzursuz olduğu ikinci olaya geçin. Aynı şekilde onu alıştırmanız gerekir ve sonra üçüncü, dördüncü vb. olaylara geçmeniz gerekir.

5. Eğer hala ilk olayda havlarsa, zincirin ilk parçasını bulamamışsınız demektir. Bundan önce genelde ne yaparsınız diye bir düşünün ve zincirin ilk parçasını bulmaya çalışın.
Köpeğinizi bunlara alıştırmanız uzun zaman alacaktır. Bunu köpeğiniz ve sizin açınızdan daha zevkli kılmak için onunla daha fazla hareketli zaman geçirebilirsiniz. Onunla daha çok dışarı çıkın, daha fazla oyun oynayın ve ona örneğin topu geri getirmek gibi şeyler öğreterek zekasını biraz çalıştırın. Bunlara her köpek bayılır. Yorgun bir köpek iyi bir köpektir, çünkü enerjisini boşaltmaya fırsat bulmuştur.

Eğer siz yokken eşyaya zarar vermek gibi bir alışkanlığı varsa, bunu unutmayın: dışarı çıkmadan önce onun dikkatini sevdiğiniz şeylere veya yasak olan şeylere çekmeyiniz. Siz gittikten sonra onlara dikkatini verecektir ve bozacaktır, sırf siz gitmeden önce onlarla ilgilendiniz diye. Köpeğinizi havlamaktan vazgeçirmek adına ona lütfen şiddet göstermeyin. Bu sadece kısa bir başarı getirir. Neyi yanlış yaptığını anla-maktansa siz varken havlamanın tehlikeli bir şey olduğunu düşünecektir.

O sadece doğal bir davranış gerçekleştirir. Bu doğal davranışı maalesef siz beğenmiyorsunuz. Havlamakta ilgisizlik ve onayladığınız davranışları gerçekleştirdiğinde ödüllendirildiğini görürse, bu ‘başka’ hareketlerin daha başarılı olduğunu anlayacak ve bu hareketleri gerçekleştirmeyi tercih edecektir.

Köpek sahibi olarak ona gösterdiğiniz hareketlerle çoğu zaman onaylamadığınız hareketleri ödüllendirmiş olursunuz. Bu konuda çok dikkatli olun. Doğru zamanda ilgi gösterip göstermeyeceğiniz köpeğinizi başarılı eğitmenizin temelidir. Ona herhangi bir şekilde ilgi göstererek onaylamadığınız hareketi değil, susmasını ödüllendirmelisiniz.

Başarılar dileriz!

 

 

www.pethekimi.com

Can dostunuz zil çalınca havlar mı ? siz giderken huzursuz olur havlar mı ? Sebep siz yere havlar mı ? bu sorunlara çözüm sunuyoruz.. Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık