DOLAR: TL
EURO: TL

Köpeklerin Beslenmesindeki Püf Noktalar

8 yıl önce
2.293 kez görüntülendi

Köpeklerin Beslenmesindeki Püf Noktalar
Köpeklerin Beslenmesi

Köpeklerin Beslenmesi

Köpekler nasıl beslenmeli ?
 Bir köpeğin yavruyken annesinin sütünü alması oldukça önemlidir.
Bu sebeple en az 45 günlük yaşa gelinceye dek annesinden ayırmamanız önerilir. Daha sonrasında dişleri yavaş yavaş yerine gelmeye başlayacağından daha katı gıdaları da tüketebilecek hale gelir. Bu noktada unutulmamalıdır ki, o bir bebektir ve nasıl ki insan yavruları sürekli acıkıyorsa yavru köpeğiniz de 6 aylık yaşa gelinceye dek günde 3-4 öğün beslenmelidir. 6 aylık yaşı geçtikten sonra 1 yaşına dek sabah ve akşam olmak üzere öğünlerini ikiye düşürmeksiniz. Genel olarak küçük ırkların 1 yaşından, büyük ırkların ise 1,5 yaşından sonra günde bir defa  yemesi uygundur.

♦ Anne sütünden sonra katı gıdalara geçişte sorunlar yaşayabilirsiniz. Köpeğiniz kuru mamayı ilk başta tüketmek istemeyebilir. Bu durumda mamasını suyla ıslatarak vermeniz ve kademeli olarak kuru gıdaya alıştırmanız uygundur.

♦ İnek sütü küçük yavrularda sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için bir miktar suyla karıştırıp verebilirsiniz. Elbette buzdolabından çıkardığınız soğuk sütü vermemeniz önemlidir. Oda ısısındaki süt midesine dokunmayacaktır.
♦ Yavruluk döneminde beslenmesinde yapılacak hatalar köpeğinizin ömrü boyunca hayatını etkileyebilecek sorunlara sebep olabilir. Örneğin yüksek oranda kalsiyum alması kemik ve kaslarında orantısız gelişmeye sebep olabilecek bu da iskelet yapısında bozuklukları beraberinde getirecektir. Dikkatli olmalı, hekiminizin yönlendirmelerinin dışına çıkmamalısınız.
♦ Kesinlikle tavuk kemiği, pirzola kemiği vs gibi küçük, kırıldığında ucu sivri olabilecek şekildeki gıdaları köpeğinize vermemelisiniz. Bu sivri uçlar sindirim kanalı boyunca herhangi bir yere batıp, köpeğinizin ölümüyle sonuçlanabilecek büyük problemlere sebep olabilecektir.
♦ Köpeğinize ona uygun olan mamalar dışında çikolata, şeker gibi gıdalar vermemelisiniz. Aksi takdirde bu gıdalar diyabet gibi çeşitli hastalıklara sebep olacaktır. Aynı zamanda çikolata içerdiği teobromin ve kafein sebebiyle zehirlenmelerin nedeni olarak kabul edilir. Ayrıca yüksek yağ içeren çikolata fazla tüketildiğinde kusmaların ve ishalin de sebebi olmaktadır.
♦ Son yıllarda yapılan çalışmalar üzümün köpekler için toksik (zehirli) olduğunu kanıtlamıştır. Halen tam olarak etkenin ne olduğu bilinmese de, fazla miktarda üzüm özellikle böbrek fonksiyonlarının sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için olumsuz etki yapmaktadır.
♦ İçerdikleri sülfoksitler ve disülfürler sebebiyle soğan ve sarımsak da köpeklere verilmemesi gereken gıdalardandır. Belli bir miktara kadar tolare edile-bilseler de ne çiğ ne de pişmiş olarak köpeğinize bu iki gıdayı vermemelisiniz.
♦ Köpeğinize konserve mama vermek istiyorsanız ve o tam bir konserve kutusunu bir öğünde bitiremeyecekse, açtığınız konservenin kalan kısmını buzdolabında saklamak ve en kısa zamanda tüketilmesini sağlamalısınız. Özellikle sıcak günlerde dışarıda bırakacağınız konserve kısa sürede bozulacaktır.
♦ Kuru mama kullanıyorsanız, paketin ağzını açtıktan sonra sıkıca kapandığına emin olmalısınız. Bu noktada firmalar son yıllarda mamalarını fermuarlı paketlerde satışa sunmak-talar. Eğer kullandığınız mamanın bu şekilde bir ambalajı yoksa ağzı sıkı kapalı bir kutu ya da kavanozda saklamanız uygundur. Aksi halde ağzı açık şekilde bekletilen kuru mama zamanla aromasını ve kokusunu yitirecek, ortamın nemi sebebiyle de bozulmalar ortaya çıkabilecektir.
♦ Kuru mama seçimini de mutlaka köpeğinizin yaşına, kilosuna ve diğer durumlara (kısırlaştırma, özel hastalık vs) uygun olarak seçmeli, bu noktada veteriner hekiminizin yönlendirmelerini dikkate almalısınız.
♦ Sofra artıkları bir köpeğin beslenmesinde kesinlikle uygun değildir. Çünkü sağlıklı bir dosta sahip olmak istiyorsanız, dengeli beslenmesine dikkat etmelisiniz. Bu sebeple hayatı boyunca ona uygun, kaliteli bir kuru mama ile beslenmesini sağlamalısınız. Ayrıca diş taşları ve tartarların oluşmasının önüne geçmesi açısından da köpeklerin kuru mama ile beslenmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
♦ Mama değişimlerinin kademeli olarak yapılması da önem arz eder. Bu noktada yapılması gereken eski mamasıyla yeni mamasını karıştırarak vermek, zaman içinde yeni mamanın oranını arttırarak geçişi sağlamaktır. Aksi halde kusma ve ishal gibi sindirim problemleriyle karşılaşabilirsiniz.

♦ Kedi mamalarının da bir köpeğin beslenmesinde kullanılması kesinlikle yanlıştır. Çünkü kedi mamaları kediler için özel formüle edilmiştir. Bu mamalarla bir köpeğin beslenmesi daha yüksek miktarda protein ve yağ almasına sebep olacaktır. Bu durum da hem fazla kiloya hem de çeşitli hastalıklara zemin hazırlayacaktır.

♦ Şarküteri ürünleri içinde saydığımız salam, sucuk ve sosisler de kesinlikle köpeğinizin diyetinde yer almamalıdır. Çünkü bu gıdalar yüksek miktarda baharat ve tuz içermektedir. Bu, köpekler için uygun değildir. Ayrıca yine içeriğindeki nitrat vs gibi kimyasallar da uzun dönemde kanserin tetikleyicisi olabilmektedir.
♦  Köpeğinizin dönemsel ya da kronik hastalıkları söz konusu olduğunda mutlaka beslenmesinin de düzenlenmesi gerekir. Örneğin egzama vs gibi alerjik durumlarda mama değişimi sağlanmalıdır. Yine aynı şekilde karaciğer, böbrek fonksiyonlarının bozulduğu durumlarda da özel diyet mamalar tüketmelidir. Bu noktalarda veteriner hekiminizin yönlendirmelerini mutlaka dikkate almalısınız.
♦ Köpeğiniz hangi yaşta olursa olsun, beslenme sonrasında egzersiz yapması, koşturulması uygun değildir. Dolu olan mide hareketler
esnasında torsiyon adını verdiğimiz mide dönmesi problemiyle karşı karşıya kalabilir.
♦ Son olarak köpeğinizin ulaşabileceği bir yerde daima taze ve temiz içme suyu bulundurmayı unutmayınız.

Köpeklerin Beslenmesindeki Püf Noktalar Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık