DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Kuşların Veteriner Bakımı ve Tedavisi

8 yıl önce
3.882 kez görüntülendi

Kuşların Veteriner Bakımı ve Tedavisi

Belirtiler genellikle spesifik olmadığından, çoğu kuş hastalıklarının gözlemle doğru teşhis etmek fazlasıyla zordur.

Hasta bir kuş sıklıkla sadece çömelerek tüylerini kabartır ve çoğunlukla rengi kaçar. Hastalığın sebebine bakmaksızın, kuşu sıcaklığı 30°C (90°F) da sabit olan sıcak bir çevreye naklediniz. Kuşlar, hızlı metabolizmalarından dolayı eğer uygun beslenmiyorlarsa hızla vücut ısıları düşer ve oluşan hipotemıi doğrudan ölüme neden olur. Yemeye teşvik etmek için gıda ve suyu uygun bir kap içerisinde tüneklerinin yanına yerleştiriniz.

Çoğu vakada hasta kuşun durumu hızla kötüleştiğinden veterinerinize danışmakta gecikmeyiniz. Mümkün olduğunca açık bir şekilde belirtileri tarif ediniz ve yardım için kuşun kısa bir hikayesini veriniz. Bu ne zamandır kuş beslediğinizi, üretip üretmediğinizi, eğer daha önce hastalanmışsa diyetim ve koleksiyonunuzdaki etkilenen diğer kuşların benzer belirtiler gösterip göstermediğini içermelidir.

Tedavinin ertelenmeden başlamasıyla, veterinerlerin bakterilere karşı etkili olacak geniş spektrumlu antibiyotik yazmaları olağandır. Gerçi tedavi devam ederken laboratuvarda çalışılmak üzere önceden örnekler alabilirler. Bu bulguların ışığında, günler sonra sonuçlar alındığında tedavide değişiklikler yapılmasını sağlar. Ek olarak, özellikle enterit hastası olan kuşlar hızla dehidrate olmaya meyillidirler; dolayısıyla sıvı verilmesi kuşun iyileşmesinde tedavi kadar önemlidir.

TIRNAKLARI KESMEK

Bazı kuşların belirgin olarak muhabbetlerin düzenli olarak kısaltılması gereken aşırı büyümüş tırnakları vardır. Eğer her tırnağın kan dolaşımı ilk olarak tespit edilirse kanamaya yol açmaz.

Tedavinin Düzenlenmesi

Kuşun iriliği de yaşamını devam ettirme ihtimalini etkiler, örneğin küçük ispinozların tedavisi iri papağanlara göre daha zordur. Bununla beraber, içme suyuna veterinerin tarifine uygun olarak eklenen bir toz antibiyotik başarılı olur.

Hiç bir zaman aşırı dozda vermeyiniz, çünkü bu hem karaciğeri hemde böbrekleri etkileyerek öldürücü etkiler oluşturabilir.
Taze bir antibiyotik solüsyonunu günde iki veya üç kere vermelisiniz, çünkü güçleri hızla tükenir, ilaçla etkileşime girmeyeceklerinden sadece plastik veya seramik suluk kullanınız.
Kuşun ılık ve düzenli içmesi sağlanırsa iyileşme hızlı olacaktır. Tedavi kürünü uygun periyotta devam etmek tekrarları önlemek için önemlidir. Son olarak, probiotik kullanımı antibiyotik kürünün etkilerinden sonra karsaktaki bakterial popilasyonun etkilerini stabilize etmek için yardımcı olur.
İri Kuşlarla Sorunlar
Etkili olabilmesi için, ilacın barsaklardan emilip vücutta tedavi edici bir seviyeye ulaşması gereklidir. Bununla beraber, iri kuşlarda su içinde tedavi vermek yetersiz kalır çünkü kuşun tedavi dozunu alabilmesi için imkansız ölçülerde içmesi gereklidir. Ek olarak, antibiyotik solüsyonunun tadı acıdır ve kuş içmekten kaçınabilir. Dolayısıyla veterineriniz başlangıçta bir antibiyotik enjeksiyonunu önerebilir. Bu genellikle kuş için daha sıkıntılı verici olmakla birlikte, ilacın hemen hemen hızla etki göstermesini sağlar. Turakolar ve güvercinler gibi daha iri düzgagaları tedavi etmek için tabletler verebilirsiniz. Kuşu her zamanki gibi tutunuz (Sayfa 134), ve sonra gagasını açınız. Tableti genellikle gırtlağın önünde bulunan solunum sistemi girişine dikkat ederek mümkün olduğunca ileriye yerleştiriniz. Sonra hızla gagayı kapatınız ve bu şekilde tutunuz, kuşu tableti yutmaya teşvik ediniz. Gırtlağın altını göğse doğru okşamak da yutkunma refleksine teşvike yardımcı olur.
N E K A H A T
* Hasta huşun durumunda herhangi bir gereksiz fenalaşmayı önlemek için gecikmeden sıcak bir ortama getiriniz.
* Mümkün olan en kısa zamanda veterinere danışınız ve doz talimatlarını izlemeye dikkat ederek ilk fırsatta tedaviye başlayınız.
* İçeriye kolay ulaşabileceği bir yere su ve gıda koyunuz; fakat eğer tedavi suya ihtiyaç duyuyorsa su içme isteğini azaltacağından yeşilliği kısıtlayınız.
* Kuşu yavaş ve dikkatle tekrar iklimize ediniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık