DOLAR: 32.5 TL
EURO: 34.8 TL

YOKSA BİR EBABİL Mİ BULDUNUZ?

8 yıl önce
14.479 kez görüntülendi

YOKSA BİR EBABİL Mİ BULDUNUZ?

 

 

Değişik bir kuş buldunuz, ayakları yarasaya benziyor  ve ne kuşu diye merak ediyorsunuz, bir yandan ne yapacaksınız bilemiyorsunuz…

Komili Zeytinyağı reklamlarındaki kırlangıca benzetiyorsunuz, “o bir kırlangıç diyorsunuz” sonra internetteki resimlere bakarken benzetiyorsunuz, birden eski bir komşunuz kuşu görüp onun bir ebabil olduğunu söylüyor.

Peki fotoğraflarla mukayese ettiniz ve evet mesela bir “ak karınlı ebabil” var elinizde…

Nasıl yardım edebilirsiniz? (Önce, bu metni sakince okuyalım.)

Ebabil… nasıl bir kuştur?

Ebabil, küçük bir kuştur ve herkes kırlangıçla karıştırır, yani ilk karıştıran siz olmayacaksınız. Kırlangıçlar ekseriyetle Ege bölgesinde bulunur, daha küçük ve renklidirler. Ebabiller ise genelde kahve-siyah tonlarda tüylere sahiptirler, İstanbul’da dönem dönem çok bulunurlar.

Ebabili nasıl bir kutuda tutabiliriz?

Karton kutunun bir duvarından ince bir havlu sarkıtın, tırmanıp en üst kademesine kadar çıkıp orada duracaktır. Yarasa gibi asılarak tutunur, düz zeminde durmak istemez. Tırnakları elinize tutunmak isterken acıtabilir, bezle tutunuz. Tel kafese koymayın, koymak zorunda kalırsanız mutlaka havluyu bir duvardan sarkıtın, tel kafesler tüy yapısına zarar verebilir, tüyleri kırılabilir. Piknik sepetinde tutabilirsiniz. Küçük delikleri olan karton kutu olabilir. İlla ki tırmanmalıdır.

kutuda ebabiller (yedikule hayvan barınağının fotoğrafıdır)

Halsiz görünebilir ama olmayabilir…

Ebabiller çok aktif kuşlar değillerdir, çok fazla serçe gibi kımıldamazlar… zıplamazlar, sekmezler. Bulundukları asıldıkları bölgeden melek gibi bakarlar.

İlk bulduğunuz yerde bir test yapmanız lazım!

Ebabiller aşağı doğru martı gibi, karga gibi inen kuşlar değillerdir, hep yüksekten uçup, yükseğe konarlar. Bir aksilik ya da ilk uçuş derslerinin acemiliği ile yere indilerse yukarı doğru uçamayabilirler, onları hafifçe havaya fırlatmak gerekir ve bu testi yumuşak zeminde iseniz yapmaktan çekinmeyiniz. Ancak uçamazsa, düşerse yardım etmeye devam etmeniz gerekiyor demektir.

Bir şey yesin, bir şey içsin…

Misafirperverliktendir illa ki, hemen bir şey yapılmalıdır. İçme suyu vermek için çay kaşığının kenarıyla burun deliklerine su damlatmak yeterlidir. Su burun deliklerinden damaktaki yarığa akar ve oradan ağız boşluklarına süzülür ve kuş suyu içer. Hills Tavuklu Yavru Kedi Maması bir paket alınır ve 10 tane kadar alınır, bir çay bardağı ılık suya konur, şişmesi sağlanır. Şişen mamalar jeton gibi ağza atılacaktır, bunun için gıdı tüylerinden çektiğinizde ağız açılır, ağız içine 1-2 tane mama konulur, yutması beklenir. Ardından birkaç damla suyu iğnesiz enjektörle burnuna damlatabilirsiniz. Suda haşlanmış pişmiş kıyma da verilebilir. Tercihim ıslatılmış kuru mamadır. Bebek ebabil ise, ıslak ve ezilebilir kuru mamalar püre haline getirilir, yumurta sarısı ile karıştırılır, her seferinde metal iğnesi olmayan insülin enjektörüyle gırtlağın yemek borusu boyunca mümkün olan en dip noktaya mama bırakılır. Kuş annelerini hatırlayın, gırtlağın dibine kafa sokulur. Gün içinde güneş varken 3 saatte 1 kez yedirilebildiği kadar beslenir. Yağlı mama olmasın, ishal yapar, küçük kuşta ishal istemiyoruz. Yaru ise gün aşırı vitamin şurubu ve calcidine preratından mamasına çok az ekleriz. Miktarlar konusunda bana danışmanız lazım.

Ebabiller koruma altındadır ama…

Yabani kuşlar yasalarca koruma altındadır fakat hekiminiz el koyma yetkisi olmasına rağmen sizden destek isteyebilir. Kuşun beslenme süreci bazı durumlarda çok sık yapılması gerekebilir.

İshal

Çok yeşilli, sarı, sulu dışkı şüphelidir, tecrübeli veteriner hekimin muayenesi gerekebilir.

Temizlik

Havluyu kirlendikçe yenisiyle değişmelisiniz, dibinde gazete varsa, o da hergün değişecek.

Mama, uyku, antrenman… Yorucu şeyler bunlar!

Hepsi sırayla palazlandı, tüyleri tamamlananlar uçma antrenmanı yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hindi gibi çıplak gelen bebek de büyüdü, gaga halen yamuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burç beye beslenmesi hakkında tiyolar verildi.

Panjur sökülmesi, yavruların yuvayla düşmesi

Kış harici panjur yenileme yaparken aralarına iyi bakacağız, yavru varsa değişimi erteleyeceğiz. Aksi takdirde istenemeyen ayrılıklar sebebiyle yavruları öldürebilirsiniz. Yuvayı yerleştiremiyorsanız, o zaman yavrulara bakmanız gerekecektir bu da ciddi bir anneliktir, uzun süreçte 3-4 yavru ile çok ilgilenmeniz gerekecektir. Eğer ilgilenemem diyorsanız bakıcı anne olacak kişiye maddi, manevi destek olmayı borç bilmelisiniz.

Kolaylıklar dilerim.

Alıntı : Vet. Hek. Nilay Tezsay

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık