DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, kaşıntı, deride pullanma, kızarıklık gibi semptomlar gösteren mantar enfeksiyonları günümüzde sık rastlanan deri problemlerindendir. Kedilerde enfeksiyonların büyük bir çoğunluğunu Micosporium Canis denen trikofiti (ringworm) oluşturmaktadır. M. Canis kedilerde olduğu gibi köpek ve insanlarda da enfeksiyona sebep olabilir.

Bulaşma nasıl olur?

Etken enfekte olmuş kedilerin tüy döküntülerinde bulunur, bu döküntülerle ya da direk enfekte kediyle temas halinde olan diğer kediler mantar enfeksiyonuna maruz kalabilirler. Özellikle genç ve uzun tüylü kedilerde daha sık rastlanmaktadır. Daha önce herhangi bir deri problemi yaşamış, bağışıklık sistemi düşük olan (özellikle yavru) kediler risk altındadır.

Görünüm Nasıldır?

Vücudun farklı yerlerinde yuvarlak odaklar halinde tüy dökülmeleri görünür. Bu bölgeler hafif kızarık olabilir. Lezyonlar bölgesel olabileceği gibi vücuda yayılmış şekilde de olabilir. Genelde tüy kalitesi düşüktür. Tüylerde kırılmalar gözlemlenebilir. Lezyonun etrafındaki tüyler çekildiğinde oldukça kolay koptuğu gözlemlenir. Lezyonlu bölgelerde deride pullanmalar oluşabilir.
Teşhis ve Tedavi

Veteriner hekimler mantar enfeksiyonlarının teşhisinde farklı yöntemleri kullanabilir. Bunlardan en yaygını UV ışını altında (wood lamp) derinin incelenmesidir. Bunun yanında alınan tüy örneklerinin mikroskopta incelenmesi ve ya bu örneklerle mantar kültürü ekimi yapılması da teşhis için önemlidir.
Mantar tedavisinde hekiminiz enfeksiyonun şiddetine ve çeşidine göre tedaviyi belirleyecektir. Topikal olarak kullanılan sprey ve ya kremler yada ağız yoluyla verilebilecek ilaçlarla genelde başarılı tedaviler uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra mantar aşıları da tedavide önemli rol oynamaktadırlar. İmmun sistemi düşük hayvanlarda mantar tedavisine ek olarak immun sistem kuvvetlendirici uygulamalar yapılabilir.

Veteriner Hekim Yekta Direnç Anbar

VetArt Veteriner Kliniği

 

images (1)

c_ringworms

Yorumlar

  1. emrullah dedi ki:

    Bu konuda tecrübeli biri olarak şöyle söyleyim bu hastalığa yakalanan kedilerin %90 ı dışarı alışkanlığı olanlardır %10 ise %90 kesim tarafından temas sonucu bu vakaya yakalananlardır.
    bu rahatsızlığın ilaç tedavisinden önce birincil olarak önlenmesi için kedinin pirelerden arındırılması gerekir. Çünkü bu hastalığı kedi pire yüzünden kapıyor. Pire halihazırda mikroplu bi asalak canlı ısırdığı yer mikrop kapıyor. KEdi kaşınma isteği duyduğu için adeta o bölgeyi yoluyor tırnaklarıyla tek bir çizik bile bu lezyonun yayılmasına sebep oluyor.
    Madde 1
    Kedi pireden arındırılacak
    Madde 2
    ilaç tedavisine başlanacak ve boyunluk takılacak.
    Not : Pire damlası bu konuda çok faydalı birşey kediniz dışarı çıkıyorsa bile bu damla sayesinde uzun bi süre kedinizde pire olmuyor haliyle kaşınma ve benzeri durumlar minimuma iniyor..

  2. Hasan dedi ki:

    Pireler ile mantar enfeksiyonu benzer deri lezyonlarina sebebiyet verselerde pire alerjik dermatiti ile mantar cok farkli seyler..

  3. Yaşar ALTAK dedi ki:

    Tşk. 🙂

  4. Kezban dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık