RAGDOLL KEDİSİ HAKKINDA HERŞEY
Ragdoll kelimesi “oyuncak bez bebek” anlamına gelir. Bu kedi ırkı, ismini, kucağa alındığında bir oyuncak bebek gibi hareketsiz durmasından almıştır; kucağa alındığında, adeta bir hamur parçası gibi hareketsiz kalır ve kucağa yayılır.
Ragdoll kedisi, mavi gözlü ve vücudunun belirli yerlerinde renk koyulaşması olan bir kedi ırkıdır. İri ve kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Tüyleri orta uzunlukta olup, dokunulduğunda yumuşak ve ipeksi bir his verir. Çok uysal ve sakin bir karaktere sahiptir. Sahibine çok bağlı ve sevecendir.
Kökeni
Ragdoll kedisinin kökeni, 1960’lı yıllarda ABD’de yaşamış uzun beyaz tüylü ve şeceresiz yetiştirilen Josephine ismindeki bir ev kedisinin yavrularına dayanır. Josephine dış görünüş olarak Ankara veya İran kedisini andırıyordu.
Josephine gebe iken ona bir araba çarptı ve Kaliforniya Üniversitesi bünyesinde bir veteriner kliniğine kaldırıldı. Burada bir müddet tedavi gördü ve tedavisi esnasında yavru doğurdu. Daha önce Burma ve Birmanya kedilerine benzeyen birkaç erkek ile çiftleşmiş ve yavrular vermişti. Verdiği yavrular genellikle kendisine enziyordu. Fakat araba çarpması olayından sonraki doğumda yavrulardan biri, dış görünüş olarak Siyam kedisine benziyordu.
Sahibi, Josephine’in hastanede yattığı süre içinde, hükümet tarafından uygulanan bazı genetik deneylere maruz kaldığını ve bu yavrunun bu yüzden farklı göründüğünü iddia etti. Josephine’in huyları bile, tedaviden sonra değişmiş ve kucağa alındığında yumuşakbaşlı ve sakin bir kedi olmuştu. Ayrıca acıya karşı da bağışıklık kazanmıştı. Josephine’in daha sonraki doğumlarında da yine Ragdoll benzeri yavrular dünyaya geldi. Josephine’in sahibinin, Ann Baker isminde bir bayan komşusu vardı. Tecrübeli ve tanınan bir kedi yetiştirici olan Ann Baker, bu yavrulardan bir kısmını satın aldı ve bunları yetiştirmeye başladı; günümüzde Ragdoll kedisinin bilinen ırk vasıflarını birkaç nesil sonra oturttu. Böylece, seneler süren ıslah çabaları sonucunda iri bedene, sakin mizaca, kucağa alındığında kendini serbest bırakıp hareketsiz kalma özelliğine ve Siyam kedisindekine benzer renkli (seal color) kısımlara sahip bir kedi ırkı meydana geldi.
Josephine’in, Fugianna ve Buckweat (Esmer Buğday) isimli dişi yavruları, Ann Baker’a ait Daddy Warbucks isimli erkeklerle çiftleşti ve bütün Ragdoll kedileri bu çiftleşmeden meydana gelen yavrulardan türedi.
Tanınma
Ann Baker, yetiştirdiği kedileri Geleneksel Kedi Yetiştiricileri Birliği (Tradational Cat Breeding Association)’ne kayıt ettirmeyi reddetti. Ragdoll ismini kendi üstüne ticari bir marka olarak tescil ettirdi ve Uluslararası Ragdoll Kedileri Birliği (International Ragdoll Cat Association-IRCA)’ni kurdu. Böylece bu kediyi yetiştiren herkese kendi standartlarını kabul ettirebilirdi.
1975 yılında Danny Dayton’un önderliğini yaptığı bir grup Ragdoll kedi yetiştiricisi, Uluslararası Ragdoll Kedileri Birliği’nden ayrılarak kendi standartlarını geliştirdi. Bu grubun geliştirdiği standartlar birçok büyük kedi yetiştirici birliği tarafından kabul gördü.
1994 yılında, bir başka yetiştirici grubu da Uluslararası Ragdoll Kedileri Birliği’nden ayrıldı. Bu grup, kedinin ırk standartlarını daha da yükseltti ve katı kurallar getirdi. Ann Baker, Ragdoll ismini kendi üstüne tescil ettirdiğinden, bu grup da kendi kedisine Ragamuffin adını verdi ve ayrı bir yetiştirici birliği kurdu. Ann Baker 2005 yılında Ragdoll isminin tescil işlemini yenilemediği için, bu tarihten sonra bu ikinci grup da Ragamuffin isminden vazgeçti ve Ragdoll ismi ile yetiştiriciliğe devam etti.
Irk Özellikleri Huy
Ragdoll kedisi, yine uysallıklarıyla bilinen İran ve Birman kedilerinden daha yumuşak ve sakin bir tabiata sahiptir. Bu huyun genetik bir mutasyon sonucu meydana gelip, gelmediği konusunda bazı görüşler mevcuttur. Normalden çok daha uysal olan bazı Ragdoll kedilerinin bu özelliği, bu kedilerin acıya karşı duyarsız oldukları kanısını uyandırmıştır. Bu yüzden bazı yetiştiriciler, “bir kedi için iyi bir özellik olmayabileceği” düşüncesi ile, aşırı uysallığın bertaraf edilmesi yönünde bir seleksiyon yapmakta ve bu kedileri biraz daha hareketli ve acar hale getirmeye çalışmaktadırlar. Irk standartlarına göre bu kediler sevecen, akıllı, sakin tabiatlı, uysal ve kolayca sevilebilir kedilerdir.
Vücut Yapısı
Ragdoll kedisi, dayanıklı ve iri vücut yapısına uyumlu bacakları ile en iri evcil kedi ırklarından biridir. Yetişkin bir dişi 3,6 – 6,8 kg, yetişkin bir erkek 5,4 – 9,1 kg ağırlığa sahiptir. Kulak, yüz, ayaklar ve kuyruktaki koyu renk birikimini etkileyen gen ile mavi göz geni birlikte faaliyette bulunur. Irk gösterileri ve yarışmalarında genellikle gözlerde mavinin koyu tonlarına sahip kediler tercih edilir.
Kürk
Ragdoll’un kürkü, uzun tüyler ve bunların altında daha sık ve kısa tüylerden meydana gelen iki tabakalı bir yapıya sahiptir. Ragdoll kedileri sık sık Birmanya kedileri ile karıştırılır. Bu karışıklığın önüne geçmek için kedinin cüssesi ile çenesindeki tüylerin rengine bakılır. Ragdoll daha iri cüsselidir; ayrıca çenedeki kıllar Ragdoll kedisinde beyaz, Birmanya kedisinde renklidir. Usta kedi yetiştiricileri iki ırkı kafa ve kemik yapısından da ayırdedebilirler.
Kürk rengi olarak 6 ana renk bulunur. Seal (kulak, yüz, kuyruk ve bacaklarda koyu renk, diğer bölgelerde beyaz veya açık renk), çikolata, kırmızı-kahverengi, mavi, leylak ve krem ana renklerdir. Ayrıca İngilizce’de “tortoiseshell pattern” olarak bilinen ve beyaz, siyah ve kırmızı-kahve renklerinin vücutta parçalı olarak beraber bulunduğu üç renkli kediler de bulunur. Bütün Ragdoll kedi yavruları beyaz renkli doğar; 8 – 10 haftalıkken renkleri belli olur ama kürk renginin tam oturması 3 – 4 yılı bulabilir.
Kedilerin kürkünde 3 farklı renk deseni bulunabilir.
1. Pointed: Kulak, yüz, kuyruk ve bacaklarda koyu renk, diğer bölgelerde beyaz veya açık renk bulunur.
2. Mitted: Pointed tipe benzer, fakat ondan farklı olarak pençeler ve karın bölgesi beyazdır.
3. Bicolor: Bu renkte bacaklar, karın, bazen sırt bölgesinde beyaz renk bulunur. Ayrıca yüzde, beyaz renkli bir üçgen bölge seçilebilir. Çenenin her iki yanından başlayan beyaz bölge, gözlerinden altından yukarı ilerleyerek, burnun üst kısmında birleşir.
Yrd.Doç.Dr.Orhan Yılmaz
Ragdoll kedilerin özellikleri nelerdir?
Ragdoll kedisi sahiplenmek istiyorsanız iletişime geçebilirsiniz:0542 543 59 34
Yorumlar
Yorum Yaz
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.