DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Kedi Tırmalama Hastalığı

8 yıl önce
15.758 kez görüntülendi

Kedi Tırmalama Hastalığı
Kedi tırmığı hastalığı, kedilerin ısırması, tırmalamasıyla meydana gelen ve lenf düğümlerinin şişmesine sebep olan bir hastalıktır.Hastalık özellikle çocuklarda ve gençlerde olmak üzere yalnız insanlarda görülür.
Kedi Tırmalama Hastalığının en önemli etkeni B.Henselae ‘dir.

 Ender olarak Afipia Felis ve B.Clarridgeiae de benzer hastalık tablolarında etken olarak saptanabilmektedir.
 Hastalık özellikle çocuklar ve gençlerde olmak üzere insanlarda görülür, ev hayvanlarında görülmez.
Kedi tırmalama hastalığı ılıman iklim bölgelerinde sonbahar ve kış aylarında saptanmaktadır.
Kedi tırmalama hastalığı yalnız ve tek tek vakkalar şeklinde değil aile infeksiyonu şeklinde görülebilir.
Belirtiler
Çevresinde kedi olan çoğu insan mutlaka kedi tırmalama hastalığını aklına getirmelidir. Ancak bu sıklıkla mümkün değildir. Genel bir hata olarak ısırılma veya tırmıklanmadan sonra kabarma yada küçük şişkinlikler, birkaç gün içinde oluşur ama bu genellikle böcek ısırması olarak düşünülür.Bu kabarcık yada küçük şişkinlikler aşı yeri gibi gözlenir. Sıklıkla kollarda, ellerde, kafada görülebiliri. Genellikle bu lezyonlar acı verici tipte değildir.
Isırılma veya tırmalanmadan birkaç hafta sonra, bu bölgeye yakın lenf yumrusu yada yumruları hassaslaşmaya ve şişmeye başlar. Örnek olarak travmaya uğrayan bölge kolda ise dirseklerdeki ve koltuk altındaki lenf nodülleri şişmeye başlayacaktır.
Lenf nodülleri yaklaşık 1-4cm deri altında büyümeye başlayabilir. Şişmiş olan lenf yumrularından sonra deri sıcak ve kırmızı renkte olabilir. Lenf yumrusu dren edilirse irin akacaktır. Çocuklarda ve gençlerde büyümüş olan lenf yumrusu ana belirtidir. Ateş 38,3 ve üzeri, bitkinlik, iştah azalması, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kurdeşen çıkartma belirtileri gözlemlenebilir.
Tipik olmayan bazı vakalarda aşağıdaki semptomlar gözlenebilir ancak bunlar çok az sıklıkla gözlenir. Bu vakalarda kişide karaciğer, dalak, kemiklerde yada akciğerlerde enfeksiyon, yüksek ateş ve diğer semptomlar gözlenmeden oluşabilir. Bazı insanlarda küçük, ağrılı konjuktiva, kızarık göz ve kulağın önündeki lenf nodülünün şişmesiyle karakterize “Parinaud oculoglandar sendrom” olarak bilinen göz enfeksiyonu oluşabilir.
Diğer yandan çok az sıklıkla gözlenen beyinde enfeksiyon ve nöbetler oluşabilir. Tüm bu semptomlar “kedi tırmalama hastalığı” tedavi edilince azalır.
Nasıl bulaşır?
Hastalık özellikle yavru kedilerin tırmalama veya ısırması ile bulaşır. Deride bir çizik ya da yara varsa, kedinin yalamasıyla da bulaşma olabilir, çünkü bakteriler kedinin tükürüğünde bulunurlar. Hastalığın insandan insana ve kediden kediye geçmesi mümkün değildir.
Bakteriler kediden kediye pirelerle taşınır ve kedide herhangi bir hastalık yapmaksızın aylarca kalabilir.
Bu hastalığı bir kere geçirenlerde genellikle ömür boyu süren bir bağışıklık oluşur.

Kimler için tehlikeli?
Kedi tırmığı hastalığı normal insanlar için fazla bir sorun yaratmaz. Şişmiş olan lenf düğümleri birkaç ay içinde kendiliğinden geriler.
Hastalık, AİDS, diyabet ve kemoterapi gören kanserli hastalarda önemli sorunlara ve hatta ölümlere de neden olabilir.

Korunma
Eğer teşhis kedi tırmalama hastalığı ise evinizdeki pet’ten kurtulmak yada göndermek zorunda değilsiniz.
Öncelikle çocuklarınıza sokakta olan ve sahipsiz bulunan hayvanlardan uzak durmayı veya onlarla oynarken dikkat etmeyi öğretmelisiniz. Mutlaka evdeki veya dışarıdaki hayvanlarla oynadıktan sonra çocuklarınıza ellerini yıkamasını öğretiniz.
Eğer çocuğunuz kedi tarafından tırmalanmış ise sabun ve su ile ellerini yıkamasını sağlayınız. Kedinizin bu hastalıktan uzak tutulmasını sağlamak istiyorsanız, evde tutunuz ve pire ile transfer sağlanmaması için önlemler alınız.
Eğer ailenizden herhangi bir kişi bu hastalığa maruz kalmış ise evde bulunan petinizi sokağa atmanızı veya ondan kurtulmaya çalışmanızı gerektirmez. Bu problem hakkında veterineriniz ile konuşmanız yeterli olacaktır.

Tedavisi mümkün
Hastalık birçok kişide tedavi edilmeden de kendiliğinden iyileşir. Ateşi düşmeyen hastalarda, iç organ tutulumu olanlarda ve lenf düğümlerindeki şişliğin ağrılı olduğu ve bir ay içinde gerilemediği durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bağışıklığı baskılanmış hastalara da antibiyotik tedavi verilmelidir.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık