DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Scottish Fold ile Scottish Fold neden Çiftleştirilmez ?

8 yıl önce
9.141 kez görüntülendi

Scottish Fold ile Scottish Fold neden Çiftleştirilmez ?

Scottish Fold kedilerde özellikle kulaklarındaki kıkırdakları başının aşağı yanına doğru eğen ve bu kıkırdağın kat yapmasını sağlayan bir mutasyon mevcuttur. Fd geni olarak adlandırılan bu gen, baskın bir gen mutasyonudur.

Basit bir baskın gen mutasyonu sonucudur. Ebeveynlerden biri düz kulaklı olduğunda, Fd geni taşıyıcısı Scottish Fold diğer ebeveyn, fold yavru doğması için gerekli Fd geni sağlar ve yavrularında da bu geni taşıyanlar Scottish Fold olacaktır. Ama bu tüm yavruların fold olması gerektiği anlamında değildir. Genelde çok şanslı değilsenizJ bu oran %12.5 -25 civarında bir ortalama göstermektedir. Yani 4 yavrunun 1 yada 2’si fold olabilir.

Ancak Scottish Fold kedilerin popülaritesinin her daim zirvede olması, hayvan ve canlı sevgisinden uzak bazı bilinçsiz üreticileri büyük hatalara yöneltmiş ve maalesef FOLD ile FOLD eşleştirmişlerdir. Bu durumda tüm yavrular fold olarak dünyaya gelecek, ama L Hayatları boyunca onlara müthiş ızdırap verecek ve yaşam kalitelerini sıfıra indirgeyecek sorunlarla karşılaşacaklardır. Çünkü bu baskın Fd genini her iki ebevynden de aldıklarında +FdFd geni taşıyacaklar ve bu gen onlara aşağıda belirtilen sorunlarıda birlikte miras getirecektir L

Kuyruk anomalileri => Boru kuyruk, kısa küt kuyruk, kuyruk esnekliğinin kaybı yani sertlik vb. Kuyruk kedilerde aynı zamanda denge organdır. Yürürken, atlarken tüm fiziksel aktivitelerde ağırlığın, tüm organlara eklemlere dengeli bir şekilde dağıtılmasını da sağlamaktadır. Omurgalardan oluşmaktadır.

Ancak omurgalardan oluşan kuyrukta, bu omurların yapışık olması, yada kıkırdak dokunun anomalilerinde, kuyruk esnekliği minimuma ineceğinden bu sorun kedinize yürüme ve fiziksel aktivitelerde büyük kısıtlama getirecektir. Bu kısıtlama farklı organlara yada extremitelere ( el, ayak,diz vb ) extra yük getirerek yada verilmesi gereken yükü engelleyerek eklemler dahil bir çok uzvun işlevine uygun işleyişindeki dengeyi bozacaktır.

AYNI ZAMANDA KAMBURLUK GÖRÜLEBİLİR !!!

Normal de kuyruk esnekliğinin olması demek ; fiziksel aktivite sonucunda oluşan basının, ekstremitelere (pati,ayak,dize) dağılımının hızlı ve eşit şekilde olmasını sağlayacaktır.

Sonucunda insanlardaki gibi hareketsiz kalan eklemlerde kaynaşma,kireçlenme vb gibi görülen etkileri ( kırılan ektremitelerde yapılan alçıda eklem yerlerinde oluşan kireçlenme etkileri gibi ) , aynı zamanda gereksiz yere binen yük sonucunda tahriş olan uzuvlarla da karşılaşılma olasılığı artacaktır.

Tüm bunların sonucunda , ayak bilekleri ve dizlerde kaynaştırma sonuçlanır ve topallık, atlamak için isteksizlik, sert bir stilde yürüme, kısa şekilsiz distal ekstremite, şişlik gibi klinik olasılıklar görülebilir. Plantar tarsometatarsal bölgelerde kısa ve kalın esnek kuyrukların sonucu kedinizin yaşam kalitesini sıfıra indirgeyecektir. .

Her iki ebeveyni Fold olan yavrular bu genin getirisinden ciddi etkilenirler.

Yavru alırken muhakkak anne ve babayı görmeniz gerekmektedir. Kuyruk esnekliği ve eklemlerine dikkat etmelisiniz.t

Her ne kadar anne baba bilinse de fold geni taşıyan ebeveynin atalarını da bilmeniz gerekir.

Çünkü bu FdFd geni nesillere farklı etkilerle aktarılabilmektedir.

 

Yorumlar

  1. VetCanan dedi ki:

    güzel paylaşım.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık