DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Tavşanların bakımı ve beslenmesi

8 yıl önce
5.141 kez görüntülendi

Tavşanların bakımı ve beslenmesi

Tavşanın bakımı ve beslenmesi ev içinde veya onlara özel bir barınakta kolayca yapılabilir.Genellikle çiftler halinde yada gruplar halinde kolayca yaşayabilirler. Ömürleri yaklaşık 8-10 senedir.Tavşanların kalacakları odanın ısısına dikkat edilmelidir. Çünkü ortamın rutubetli sıcak yada soğuk olmasına hassasiyetleri vardır. 19 derece sıcaklık tavşanlar için ideal bire sıcaklıktır. eğer sıcaklık 26 derecenin üzerine çıkarsa ısı çarpması meydana gelebilir.yazın havanın sıcak olduğu dönemlerde tavşanların kulakları ıslatılabilir yada kafesinin içine buz koyulabilir.

Tavşanınızın sıkılmaması için ona arkadaş olarak  yeni bir tavşan  aldıysanız, içgüdüsel olarak bölgesini korumak için kavga edebilir. Bu durumu Önlemek İçin iki tavşanında yabancı olduğu bölgede tanışmaları sağlanır ve bu şekilde hergün 20-30 dakikalık seanslar halinde bir araya  getirilirilirler. Kavga ihtimaline karşı bir şişe su hazır bulundurulmalıdır. kavga etmeleri halinde üzerlerine bir şişe su atarak ayrılmaları sağlanmalıdır.

Bilindiği gibi tavşanlar çiğnemeyi çok severler ve bu özelliklerinden dolayı evdeki koltukları,elektrik kablolarını ve diğer objelere zarar verebilirler.Diğer özelliğide kazma güdüleri çok yüksek hayvanlardır.Bunun için oyuncaklar  çok büyük öneme sahiptir.Oyuncak olarak gazete kağıtlarını buruşturarak kazma imkanı verilebilir,karton ya da plastik tüneller yapılabilir,çiğnemesi  için kıymıksız dal parçaları,çam kozalakları,oyuncak toplar verilebilir.

Tavşan kafesleri 120cm. uzunluğunda,75cm. genişliğinde,45cm. yüksek liğinde olmalıdır.Kafesler haftada 2-3 kez temizlenmelidir.Eğer tavşan ev içinde besleniyorsa tuvalet eğitimi çok önemlidir.Bunu için odanın birkaç  ayrı noktasına tuvalet kabı konur,bunlara yapması istenir.Eğer başka bir böl gede kuyruğunu kaldırıp idrar yapmaya hazırlanıyorsa ‘HAYIR’ diye bağırmalı ve tuvalet kabına gönderilmelidir.Tuvalet kabına yaptığında ödüllendirilmelidir. Alıştıkça tuvalet kabı sayısı azaltılır,diğer odalara geçilebilinir.

Tavşanın ayağını sürekli yere vurması,kulaklarını arkaya yatırması,boynunu ileri doğru germesi agresif olduğunu ve ısırmaya hazırlandığına işaret eder.Kulaklarını arkaya doğru atıp çökmeleri korktuklarının ifadesidir.Hırıltı ve horultu öfke belirtisi,yalama,burnu sürtme,sokulma sevgi göstergesidir.Sevindikleri zaman arka ayaklarıyla havayı tekmeleyerek dans ederler.

Tavşanlara yiyecek olarak taze yonca,kaliteli pelet,taze sebze,taze ot verilebilir.Su herzaman bulunmalıdır.Sebzeler koyu renkli sebzelerden ve köklerden oluşmalıdır.Bunun dışında havuç,kabuksuz patetes,brokoli,salatalık,kuru ekmek,yulaf tanesi verilebilir ya da hazır tavşan yemleri kullanılabilir.Hiçbir zaman yemek artıkları ya da tatlı verilmemelidir.Çiftleşme yaşları genel olarak ırklara göre değişiklik göstermekle birlikte 4-12 ay arasında değişir.Tavşanlar 3 ayda bir tüy değiştirirler.Düzenli olarak taranmalı,tüylerin topaklanmasına izin verilmemelidir.Tavşanlar çok temiz hayvanlardır.Aynı kediler gibi kendilerini yalayarak tüylerini temizlerler.Fakat kediler gibi yuttukları tüyleri çıkaramazlar,kusamazlar ve tüyler mide tıkanmasına yol açabilir. Bunun için patilerine hint yağı sürülebilir.Tavşanlar banyodan hoşlanmazlar ve strese girerler.Banyo yerine silerek temizlemek daha uygundur.Deride kel alanların kızarıklık yada pürüzlü alanların pire ve alerjik reaksiyonların varlığını gösterir.Bu durumda kesinlikle kedi pire tasmaları takılmamalı,genelde pire kene tozuyla sağaltımı yapılmalıdır.Tırnakları düzenli olarak kesilmelidir.

Yalancı gebelik;tavşanlarda görülen bir problemdir.Bu durumda göğüs ve karnındaki tüyleri yolar,yuva hazırlar,yeme ve içmeyi keserler.Tavşanların idrar rengi sarı,kahverengi,parlak kırmızı veya renksiz olabilir.İdrarın kırmızı olması ateş,ağrı,iştahsızlık olmadığı sürece endişelenecek bir durum değildir.

Amoksisilin ve penisilin tavşan için toksiktir.Operasyon öncesi tavşanlar aç,susuz bırakılmamalıdır.Bu durum hayvanda strese ve sindirim sistemi bo_zukluğuna neden olabilir.Tavşanlar kusmadığı için bu önleme gerek yoktur.İshal durumu tavşanlar için çok tehlikelidir.

Kokulu,mukuslu,su gibi değişikşekilleri vardır.İshalin görülmesi halinde derhal tavşanınızı veteriner hekime göstermelisiniz.Eğer ki tavşanınızı evde besliyorsanız kısırlaştırmayı düşünmelisiniz.Erkek tavşanınızı kısırlaştırdığınızda seksüel güçlerden kaynaklı agresyon ve eve idrar yapma olayının önüne geçilebilir.Dişi tavşanda ise kısırlaştırma sayesinde üreme organlarından kaynaklanan kansere yakalanma oranı düşer.

Kaynak:Vet. Hek. SUAT TÜKEL

Tavşanların bakımı ve beslenmesi Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık