DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Köpeklerde Alerji

8 yıl önce
7.750 kez görüntülendi

Köpeklerde Alerji

Köpeklerde gıda alerjisi nasıl oluşur?

Gıda alerjisi gıdanın içerdiği protein ya da tahıllara vücudun verdiği cevap sonucu gelişir. Köpekler yaşam süreleri içerisinde bir veya birden çok besin maddesine karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Köpeklerde görülen alerjilerin yaklaşık olarak %10’unu oluşturan gıda alerjileri dişi veya . erkek, kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış, her ırktan ve her yaştan hayvanda yılın her ayında görülebilir.
Gıda alerjilerinde köpeklerde en sık karşılaşılan belirti kaşıntıdır. Sonrasında kaşınan bölgelerin ısırılması veya yalanması, bölgesel tüy dökülmeleri veya deride kızarıklık hatta kelleşmiş noktalar dahi görülebilir. Bazı durumlarda kusma veya ishal gibi reaksiyonlarla da karşılaşılabilir.

Yavru köpeklerde gıda alerjileri ?
Erken dönemde sütten kesilen yavru köpeklerde gıda alerjileri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunun en önemli nedenleri arasında yetişkin sağlıklı hayvanların ince bağırsaklarında emilimini sınırlandıran koruyucu bir bariyere sahip olmasına karşın yavru köpeklerde bu bariyerin henüztamamen gelişmemiş olması sayılabilir. Dolayısıyla protein kaynağı, henüz tam olarak gelişmemiş olan bağırsağa gelir, buradan bariyeri rahatlıkla geçerek reaksiyonu tetikler. Sonuç olarak alerjik reaksiyonun belirtileri kaçınılmazdır. Unutulmamalıdır ki yavru köpeklerde alerjik reaksiyonlara karşı korunmanın en etkili yolu yüksek kaliteli protein kaynaklarının kullanılmasıdır.

Alerjiye uygun beslenme: Hidrolize protein diyeti

Günümüzde, gıda alerjisi olan köpekler için en ideal beslenmenin ‘hidrolize protein diyeti’ ile olduğu kabul edilmektedir. Hidrolize protein diyetinde yapılan işlem protein kaynağının hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılarak alerjen özelliğinin azaltılması ve alerji riskinin yok denecek kadar aza indirilmesidir.
Gıda alerjisine neden olan besin maddesi tespit edilmediği veya hidrolize protein diyeti kullanılmadığı sürece, deri problemleri yayılarak kronikleşebilir. Dolayısıyla gıda alerjisi problemi olan köpek sahiplerine evcil hayvanlarının alerjisiz bir hayat yaşamaları için daha fazla görev düşmektedir.

Köpeklerimizi alerjiden nasıl koruyabiliriz?

Gıda alerjileri alerjiye neden olan etkenin yani antijenin tespiti yapıldığında diyet düzenlenmesi ile kolayca giderilebilecek bir sorundur. Ancak alerji testi çok kolay ve ucuz bir yöntem olmadığı gibi, her zaman sağlıklı sonuçlar vermez. Bu nedenle etkenin tespiti için alternatif yöntemler ve veteriner hekiminizin size önerebileceği farklı diyetler kullanılabilir.Gıda eliminasyon diyetleri Tanı için uygulanabilecek en pratik yol “gıda eliminasyon diyeti’ uygulamasıdır.Gıda eliminasyonun öncelikli amacı alerjinin gıda kaynaklı olup olmadığından emin olmaktır.En uygun ve güvenilir yöntem alerjen etkisi azaltılmış besinlerin kullanımı olacaktır.
Bu amaçla kullanılan ürünler sadece veteriner hekim tavsiyesiyle kullanılır ve hidrolize protein diyeti olarak adlandırılır.
Hangi gıdalar alerjiye yol açar?

Yaygın kanının aksine, herhangi bir besin grubunun (tavuk eti, balık eti, kuzu eti vb.) alerjik etki oluşturduğu gibi bir genelleme yapmak yanlış olacaktır. Unutulmamalıdır ki her köpek farklı bir besin maddesine karşı alerjik reaksiyon gösterebilir, yani hiçbir besin maddesi için güvenli veya tehlikeli diyemeyiz. Son dönemlerde en çok alerjiye sebep olan protein kaynaklarının tavuk eti ve benzeri besinler olduğu düşünülse de, bu besin maddelerinin alerji yapma ihtimalinin diğer protein kaynaklarından fazla olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Köpeklerde Alerji Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık