DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Kuşunuz uçamıyorsa… Kuşum uçamıyor ne yapmam lazım ? Sorunu belki çözebiliriz

8 yıl önce
83.949 kez görüntülendi

Kuşunuz uçamıyorsa… Kuşum uçamıyor ne yapmam lazım ? Sorunu belki çözebiliriz

 

Kuşunuz uçmuyorsa…

Kuşlara en azından günde bir kere serbest uçma izni verilmesinin gerektiğini herkes bilir. Kafesinin kapısını açtınız, ama kuşunuz dışarı çıkmıyor! Kendi isteğiyle parmaklıkların arkasında kalıyor! Veya kafesinin üstüne tırmanıyor… Orada öylesine oturup bekliyor ve karnı acıkınca aynı şekilde kafese dönüyor.

Eğer sizin de uçmayan bir kuşunuz varsa, onu kafesten çıkmaya veya uçmaya zorlamayın. Genelde sağa sola uçuşarak bir yere çarpar veya yere düşer. Yaralanabilmesinin yanı sıra uçmayı kötü bir tecrübe olarak hatırlar ve artık hiç uçmayacaktır. Kötü tecrübenin nedeni olarak sizi algılayabilir ve size duyduğu güvenini de kaybeder. Bunu kesinlikle istemeyeceksinizdir.

Kuşların uçmamalarının birçok sebebi olabilir. Birçok kuş şişmanlayınca uçmamaya başlar. Kilolu insanlar gibi az hareket etmeyi tercih ederler. Üstelik uçarken kilodan dolayı uçuşunu doğru düzgün kontrol edemez. Kuşunuza diyet uygulamak bu sorunu çözecektir. Eğer kuşunuz daha önce çok iyi uçuyorsa, yaralanmış da olabilir. Kanatları incinmiş veya kafası yaralanmış olabilir. Onu kesinlikle veterinere götürmeniz gerekir. Daha önce geçirilen bir hastalık ta nedenlerin arasında. Uzun süre hasta olan kuşun kasları zayıflamış, kuş antrenmandan düşmüş. Kısa bir mesafe bile onun için başarması güç bir yol haline gelmiş olabilir. Boşu boşuna enerji harcamamak onun yapısındadır. Bunun için uçmaktan kaçınır. Onu teşvik ederek yavaş yavaş uçmaya alıştırmanız gerekir. Başka yaygın bir neden, daha önce uçarken başına kötü bir olayın gelmesidir. Ev içerisinde uçarken bir yere çarpmış olan kuşların bazıları uçmaktan korkar. Uçuşu bu kötü olayla bağdaştırırlar. Uçması için ona güzel bir sebep oluşturmalısınız. Yukarı da saydığımız nedenlerin tespiti gibi çözümü de kolay. Ancak tespit etmesi güç olan hastalıklarda var. Kuşun görme yeteneği zayıf ise, mesafeleri zor tahmin eder ve dolayısıyla uçmamayı tercih eder. Teşhisi nerdeyse mümkün olmayan bir neden ise beyinde bir ‘işlem hatası’ olması. Kuş, uçmak için gerekli koordinasyonu yapamıyor veya beyin gözlerinin gördüğü şeyleri doğru algılamıyor.

Kuşumu nasıl uçurturum

Two Flying Budgerigars --- Image by © Corey Hochachka/Design Pics/Corbis

Beynindeki işlem hatasının dışında, kuşunuzun uçmamasının nedeni ne olursa olsun sorunu çözmek mümkün. Çözmeniz gerekli. Çünkü kuşun sağlıklı kalması için uçması gerekir. Uçarken daha fazla oksijen alması ve kan dolaşımının artırılması bağışıklık sistemini ve kalbini kuvvetlendirir. Bunun için uçmasını teşvik edin. En sevdiği yiyeceği sadece uçarak ulaşabilecek bir mesafeye koyun. Mesafe de oldukça kısa olmalı. Normal uçana kadar kafesteyken bu yiyeceği vermeyin.

İlk başta uçmasa da, sevdiği yiyeceğini görünce ağzı sulanacak ve en sonunda oraya uçacaktır. Birkaç kere oraya uçtuktan sonra mesafeyi biraz uzatmanız gerekir. Mesafeyi zamanla büyütürsünüz. Eğer kuşunuz belli bir mesafeye kesinlikle uçmuyorsa veya bu antremanlarda konacak yere sürekli şaşırıyorsa, büyük bir ihtimalle gözlerinde veya beyinde sorun var demektir. O zaman onu uçurtmamak daha iyi. Kısa mesafe uçabilecek büyüklükte bir kafes almanız
ve kafesi tırmanabilecek bir çok dal ile donatmanız daha doğru olur. Genelde bütün kuşlar bu antreman ile gene uçmaya başlarlar. Antreman-ları büyük bir hassasiyetle gerçekleştirirseniz, kuşunuz uçmanın keyfini yeniden keşfedecektir.

Uçmama sorunu genelde tek olarak beslenen kuşlarda görülür. İkinci bir kuş almanız birçok açıdan en doğru çözümdür. Kuşların çoğu doğal ortamlarında sürü halinde yaşadıkları için tek olarak beslemek zaten uygun değil. Olaya onun açısından bir bakmayı deneyin: tek başınıza gezmeyi siz de sevmezsiniz. Yanınızda eşinizin veya bir dostunuzun olmasını isterseniz. Kuş ta aynı şekilde düşünür. Her zaman onun yanında olsanız bile onunla beraber uçmanız mümkün değil. Başka bir kuşla uçmayı hem sever, hem de birbirine uçma nedeni olurlar.

Kuşunuza uçmayı teşvik ederken ona asla baskı uygulamayın. Siz onun en çok sevdiği yiyeceğini belli bir mesafeye koymanıza rağmen kendi isteğiyle uçana kadar genellikle zaman geçer. Vazgeçmeyin! Sabırlı olun ve onu cesaretlendirin. Gördüğü ve istediği yiyeceğine ancak uçarak ulaşabilecek olmasının onu her seferinde daha ‘huzursuz’ ettiğini göreceksiniz. En sonunda dayanamayıp oraya uçacaktır. ■

 

Kuşunuz uçamıyorsa… Kuşum uçamıyor ne yapmam lazım ? Sorunu belki çözebiliriz Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık