BELİRTİLERİNE GÖRE KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI
Kaplumbağalarda ishal
Muhtemel nedeni barsak enfeksiyonudur. Gaitadan örnek alınarak, parazit yönünden muayene edilmesi gereklidir. Mide, barsak kurtları ishallere sebeb olabilir. Ayrıca bakterilerin sebeb olduğu ishaller yaygın olarak görülmektedir. Parazit ilaçları ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Kaplumbağalarda kabızlık
Barsak peristaltiğinin azalmasına bağlı olarak, barsak içeriğinin sertleşmesi veya barsak içeriğinin dışkıya dönüştükten sonra vücut dışına atılamaması olarak görülen bir belirtidir(semptom).
Kabızlık kuru gıdalar ve tek yönlü beslenmeden kaynaklanabildiği gibi, yoğun barsak kurtları nedeniyle kabızlık olabilir. Kış uykusuna bağlı olarakta kabızlık görülebilmektedir. Kış uykusu beş aya yakın süren ve bağırsaklardaki içeriğin sertleşmesinine sebeb olan uzun bir zamandır. Barsak peristaltiği azaldığı için defekasyonla dışkı dışarı atılamaz. Nedenine göre parazit ilaçları veya su banyosu ile tedavi edilir.
Kaplumbağalarda Bağırsak çıkması
Genellikle barsak kloakadan dışarı çıkar, anal bezlerle birlikte peniste dışarı çıkabilir(Erkekte). Kara ve su kaplumbağalarında sıklıkla görülmektedir. Bağırsaklardaki yabancı cisim ve konstipasyonlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle kış uykusu sonrası dönemlerde çok sık rastlanabilir.Neden anlaşıldıktan sonra; eğer hayvan küçük ise ılık antiseptik kompresler % 0,1 ’lik rivanol v.b. Kaplumbağa büyükse kloaka red edilir ve tütün kesesi ağzı dikişi atılabilir.
Kaplumbağalarda göz kapaklarının şişmesi ve kapanması
Genellikle su kaplumbağalarında yaşadıkları suların kirli olmasından veya A vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaktadır. .
ÖZEL HASTALIKLAR
Kaplumbağalarda da diğer hayvanlarda olduğu gibi bakterilerin ,virüslerin ve diğer etkenlerin neden olduğu çeşitli hastalıklar görülebilir.Bu hayvanların hastalıklarda korunmayı sağlayan özel savunma mekanizmaları ilgi fazla bir bilgi henüz yoktur.
Kaplumbağalarda Akciğer Yangısı
Gırtlakta ıslık sesi, zor nefes alma, iştahsızlık, hareketsizlik, burun deliklerinden kabarcıklı sümük çıkması bazı belirtilerdir. Su kaplumbağalarında daha çok rastlanmaktadır. Kara kaplumbağaları akciğer enfeksiyonlarında duvara tırmanma hareketi yapmaktadırlar.
Kaplumbağalarda böbrek yetmezliği
Hayvanın boyun bölgesindeki derisi yüzük halkası şeklinde şişer. Kaplumbağa kafasını içeri çekemez.
Kaplumbağalarda kabuk kalınlaşması ve şekil bozuklukları
Kabuk parmaklarla palpe edildiğinde yumuşamış olduğu hissedilir Nedeni D vitamini , Kalsiyum, Fosfor ve ultraviyole ışık eksikliğidir. En çok kış uykusundan çıkan hayvanlarda ve tek yönlü beslenen hayvanlarda görülür.
Kaplumbağalarda kabukta dökülme ve aşırı boynuzlaşma
Kabukta dökülme fizyolojik olarak meydana gelmektedir. Eğer aşırı bir dökülme varsa hastalık akla gelmelidir.
Deride de zaman zaman dökülmeler olur, suyun içerisinde beyaz ince kalıntılar şeklinde izlenmektedir. Baş ve ayak derilerinde kalınlaşma veya beyaz lekeler oluşmasında vitamin eksikliği ve sularının kirliliğinden dolayı oluşan mantar enfeksiyonları düşünülmelidir.
Kaplumbağalarda Parakeratoz
Yetersiz beslenmeye bağlı Vitamin A ve D eksikliğine bağlı ortaya çıkan bir hastalıklardır.
Belirtileri
Boyun, kloaka çevresi, arka bacakların uç kısımlarında epitel dökülmeler görülür.Deride sarı kırmızı genelde simetrik sahalar ortaya çıkar. Betadin (iyot) banyosu, antibiyotik, A+D vitamini takviyesi, kuruyan deriye antibiyotikli pomat önerilir. kırmızı ve sarı sahaların ortaya çıkması gibi değişiklikler genelde simetriktir.
Kaplumbağalarda kabuk mikozu
Beyaz renkli yapıya sahip plaklar ile belirgindir. Mantarlar nedeniyle olabilir. Kültür yapılarak veya direk natif muayene ile alınan kazıntı Laktofenol blue ile boyanarak sonuç belirlenir.
Tedavisi
Potasyum permanganat banyosu yapılır. Ayrıca lokal olarak nekrotik dokular uzaklaştırılır.
İrinli kloaka yangısı Kloaka şiş ve kızarıktır, irinleşebiIir. Nedeni E. Coli dir Tedavisi
Antibiyotikler verilir. Kloaka Rivanolle silinir ve kompres yapılır.
Kaplumbağalarda Salmonella
Kaplumbağalar Salmonella enfeksiyonu taşıyıcılarıdır. Çocuklar için tehlikeli olabilir.
Belirtileri
İştahsızlık, ishal kültür yapılarak, sonuca gidilir antibiyotik ve vitamin verilerek tedavi yapılır.
Kaplumbağalar çocuklar için salmonella yönünden risk oluşturabilir. Eğer bakımlı bir hayvan bu riskide taşımaz. Kaplumbağaların parazitleri kendine hastır. İnsanlar açısından tehlike oluşturmaz.
Kaplumbağalarda virusların sebeb olduğu bazı hastalıklar
Rinitis
Etken: Sendai_virus Belirti: Burun akıntısı Hepatitis
Etken: Herpes ve DNS-virusu
Belirtiler: Hayvanda kısa sürede ölüm,karaciğerde nekroz.
Dermatitis
Etken: Herpes Belirti: Deride yangı,ateş
Uyuz ve kene tedavisi
Alınan örnekler incelenir. Uygun ilaçlarla tedavisi yapılır.
Kabuk yaralanmaları ve kırılmaları
Normal bir masa yüksekliğinden sert bir zemine düşen, üzerinden airaba geçen veya köpek tarafından ışınlan kaplumbağalaı yaralanabilir. Eğer hayvanın organlarında bir hasar yoksa, kırılmanın büyüklüğüne göre tedavi yapılabilir. Küçük bir kırılma ise antibiyotikli pomat sürülerek veya papatya çayı banyosu ile iyileşme sağlanır. Kırılma büyükse antibiyokli bir pomatla doldurulduktan sonra üzeri bantlanır. Kabuk kırığı ve yaralanma ile birlikte organlarda hasar varsa o zaman veteriner hekim tarafından mutlaka görülmelidir.
Legenot
Dişi kaplumbağaların yumurtlayamamalarıdır. Nedeni Oxitosin hormonu eksikliği veya kum yatağının olmamasıdır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.