Köpeklerde Ayak Yalama ( accral lick ) dermatitisi
Köpeklerde ALD köpeklerin distal bölgelerinde belli bir yerin sürekli olarak yalanmasıyla karakterizedir.
Psikojenik dermatozların çoğunun nedeni bilinmemektedir. Hastalığın altında yatan sebebler aşırı duyarlılık reaksiyonları ( pire , gıda , atopik dermatit )nörojenik, bakteriyel Demodex , dermofit ve daha önce olmuş olan travmalardır. çoğu zaman olayın altında yatan fiziksel bir neden bulunmayabilir ve bu lezyonlar sıkıntıdan ve ayrılığın getirdiği endişeden , çevresel uyarımların eksikliğinden ve psişik nedenlerden olabilmektedir.
Hastalık insanlardaki obsesif compulsif hastalığının insanlardaki modelidir. Sürekli yalamadan dolayı aşınan deri yüzeyinde sert plaklar oluşabilir.Hastalığın ana sebebi sıklıkla hayvandaki can sıkıntısıdır. Fakat lezyonlara yol açabilecek diğer sebebleri de elimine etmek önemlidir.
Klinik belirtiler : Kaşıntı en yaygın başlatıcı faktör olabilir, ancak büyük cins köpeklerde daha yaygındır..En yaygın belirti etrafı iyice belirgin olmuş allopesik eroziv plaklardır. Bu plaklar distal kısımlarda lokalize olmuş ve etrafı iyice hiperpigmenttir. Lezyonlar bikaç adet olabilir. Lokal lenfoadenopati belirgin değildir. parmakla üzerine basıldığı zaman cerahat veya serosanguinoz sıvı çıkmaz.
Ayırıcı tanı olarak lokalize folukulitis demodicosiz fungal mikrobakteriyel veya granülamatoz mantar osteoartroz’a atfedilen ağrı reaksiyonu kutanöz neoplazi düşünülmelidir.
Tanı Anemnezi , klinik bulguları, deri kazıntılarını, dermatofit kültürünü, süperfisiyal pyoderma tedavilerini, histopatoloji ve kültür için biyopsi almayı, radyografiyi ( osteoartrozu elimine etmek için bacağı kapsayan) temel alır.
Tedavi :Deri kazıntısı ve mantar kültürü yaptıktan sonra çoğu köpek tecrübeye dayalı olarak süperfisiyal pyoderma yönünden ve davranış değişiklikleri yapılarak tedavi edilir.
Pyoderma tedavisinin yanında olayın altında yatan neden çözüme kavuşturulmalıdır. Elizabeth boyunluğu kullanılabilirilave olarak tropikal antipururitikler intralezyonel kortikosteroitler , sistemik narkotikler veya narkotik agonistleri anksiyolitik maddelertrisiklik antidepresanlar , progesteton aktiviteli maddeler ve akupuntur.
Yorumlar
Yorum Yaz
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.