DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

Kedilerde Yaygın Kulak Problemleri

8 yıl önce
37.902 kez görüntülendi

Kedilerde Yaygın Kulak Problemleri

Kedilerde kulak problemleriyle sıklıkla karşılaşırız.

Kedilerde kulak problemleriyle sıklıkla karşılaşırız. Hastalıklar ve yaralanmalar kedilerde kulak kepçesini, dış kulak kanalını, orta kulak ve iç kulağı etkiler. En yaygın hastalıklar dış kulağı (kulak kanalı ve / veya kulak kepçesi) etkiler.
İç kulak enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Kulaklarda kaşınma (tek taraflı ya da her iki kulakta da)
Kötü koku ve koyu renkli akıntı (özellikle yapışkan ve çok kötü kokulu)
Kulak kepçesinde sıcaklık ve kızarıklık
Uyuza bağlı olarak kulak kıllarında dökülme
Kulak kepçesi üzerine deride kepeklenme
Kafayı sallama
İleri aşamalarda işitme kaybı ve denge kaybı
Özellikle iç kulağa kadar yayılan enfeksiyonlarda beraberinde sistemik enfeksiyonların ortaya çıkması
Kusma
Denge kaybına bağlı olarak enfeksiyonlu kulak tarafına kafayı eğme

KULAK KEPÇESİNİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR

Travma ve yaralar: Kulak kepçesini etkileyen yaralar çoğunlukla kedilerin kavga etmesi sonucunda, ısırık ve pençe darbeleri ile oluşur. Bir ısırık veya çizik kulak kepçesinin yırtılmasına neden olabilir. Çoğu durumda yaraya dikiş atılmadan iyileşmeye bırakılır. Özellikle ısırık yarası ile oluşan bazı durumlarda enfeksiyon mevcut olabilir, şişlik ile apse gelişebilir. Bu gibi yaralanma ve şişliklerde kontrol ve gerekli tedaviyi oluşturmak için veteriner hekim kontrolü gereklidir.

Hematom: Hematom deri altında küçük bir kan damarının yırtılması sonucu deri ve kıkırdak arasında hemoraji ve kan birikmesidir. Genellikle travmanın neden olduğu bir durumdur, fakat bazı durumlarda kedinin kulağını şiddetli kaşıması sonucu gerçekleşebilir. Şişlik genellikle hızlı gelişir ve oldukça ağrılı olabilir. Veteriner hekim kulağı irrite eden durumu belirlemeli ve aynı zamanda hematom için uygun tedavi yöntemini uygulamalıdır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle hematomdan sonra fibrosis ve yara izi oluşur ki bu da kulakta deformiteye yol açar.

Solar dermatitis: İnflamasyon genellikle yoğun UV güneş ışığına maruz kalma sonucu pigmentsiz kulaklarda görülen kronik bir deri yangısıdır. Beyaz kedilerde ve UV güneş ışığı radyasyon seviyesi yüksek olan ülkelerde daha sık görülür. Öncelikle pigmentsiz kulak kenarları pembeleşir. Daha sonra
yangı oluşur, kıllar dökülür, sulanma ve kabuklanma görülür, lezyonlar kulağın öteki kısımlarına da yayılır. İlk başlarda pek tepki göstermeyen kedi durum ilerledikçe kulaklarını kaşımaya başlar ve bu da daha tahrişe sebep olur. Eğer bu durum tedavi edilmezse skuamöz hücreli karsinom (kötü huylu deri tümörü) gelişebilir. UV radyasyon riski yüksek olan ülkelerde solar dermatitisi önlemek ve riski azaltmak için güneşin çok dik geldiği 10:00-15:00 saatleri arasında kediler güneşten sakınılmalıdır.

Sarcoptic ve Notoedric uyuz: Sarcoptes veya Notoedres’in sebep olduğu enfeksiyon, deride irritasyona ve kaşıntıya neden olur. Kulaklardaki yerleşim yerinde irritasyona sebebiyet verir. Tanı, veteriner hekimler tarafından deri kazıntısında etkenlerin görülmesi ile konulur ve ilaçlar ile etkili bir şekilde tedavisi gerçekleştirilebilir. Kulak kanalını etkileyen hastalıklar (dış kulak kanalını etkileyen hastalıklar) Otitis externa sadece kendi başına bir hastalık değildir birçok hastalığın kulak kanalını etkilemesi sonucu oluşur.

Paraziter otitis,Otodectes cynotis: Özellikle genç kedilerde çok yaygın olan bir problemdir. Enfeksiyona Otodectes cynotis neden olur ve bir kediden diğerine yayılabilir. Kedilerin kulaklarında, özellikle genç kedilerde çok sayıda akar bulunabilir. Akarlar bütün yaşamlarını kulak kanalında geçirebilirler. Bazı kediler paraziter infeksiyonda az da olsa belirti gösterir fakat çoğunda güçlü bir alerjik reaksiyonun neden olduğu kaşıntı görülür. Kulak kanalı derisi kalınlaşır, kaşıntı olur, kedi kulaklarını ve başını sallar ve olarak kulakta tipik koyu bir akıntı oluşur. Bazı durumlarda kulakta ikinci bir bakteriyel enfeksiyon oluşabilir. Tanı ve tedavi basittir. Selamektin gibi bazı ‘spot-on’ insektisitler kulak parazitlerine karşı etkilidir. Direk kulağa uygulamak gerekmez. Bazı vakalarda veteriner hekimin anestezi altında kulağı dikkatlice temizlemesi gerekebilir.

Bakteriyel infeksiyon: Genellikle bakteriyel (süpüratif) otitis diğer kulak problemlerinin yanında ikincil oluşur; kulak parazitleri, yabancı cisimler, travma vb., ancak bazen bir enfeksiyon (özellikle yavrularda) belirgin bir yatkınlık nedeni ile ortaya çıkabilir. Mantar enfeksiyonları (mayalar) mevcut olabilir. İrin kulak kanalında birikir, kötü kokuya yol açabilir. Veteriner hekimin kediyi ya da kedi yavrusunu dikkatli bir şekilde muayene etmesi ve altta yatan sebebi bulması gerekir. Dikkatli bir şekilde incelemek  veya kulağı temizlemek için kısa süreli anestezi uygulanabilir. Antibiyotik Veteriner hekim kedi sahibine uygulaması için antibakteriyel kulak damlası verebilir. Veteriner hekimin tavsiyesi dışında kullanılan ilaçlar tedavi kadar etkili olmaz ve hatta kulak zarına hasar verebilir.

Yabancı cisimler: Pisipisi otu gibi yabancı cisimler kedilerin kulak kanalını tıkayabilir. Genellikle ağrı birden ortaya çıkar, kulak kaşınır ve baş ağrılı olan tarafa doğru eğilir. Yabancı cism herhangi bir zarar vermeden anestezi altında güvenli bir şekilde çıkartılmalıdır.

Kulak kanalı tümörleri: Tümörler genellikle yaşlı kedilerde kulak kanalını kaplayan deride gelişir. Çoğu olguda malign (en sık ceruminous bezi adenokarsinom) görülür. Genellikle ikinci enfeksiyonla birlikte (en belirgin belirti olabilir) birden çok küçük nodül gözükür. Veteriner hekimin nedeni ve en uygun tedaviyi uygulayabilmesi için kediyi muayene etmeli ve gerekli durumda anestezi altında biyopsi yapılmalıdır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Horizontal kanal içinde ortaya çıkan tümörlere erişmek için işitsel rezeksiyon yapılır. Operasyonda vertikal kanalın dış duvarı kaldırılır ve böylelikle kulak açılır horizontal kanala erişim sağlanır.

Orta ve iç kulağı etkileyen hastalıklar Yakın ilişkilerinden dolayı orta kulağı (otitis media) etkileyen hastalıklar iç kulak yangısına(otitis interna) ve denge bozukluğuna neden olur. Etkilenen kediler başlarını bir tarafa tutar, yürümede zorluk yaşarlar ve etkilenen taraf yönünde daire çizerek yürür. Bazı orta kulak hastalıkları iç kulağa yayılabilir veya bu durumun tam tersi de görülebilir böylece kulak zarının bütünlüğü tehlikeye girebilir

Bazı genel koşullar şunlardır:

Orta kulağın iltihabı: Yetişkin kedilere kıyasla yavru kedilerdedaha çok görülen bir durumdur ve enfeksiyonun östaki borusunun yukarısına kadar yayılması sonucudur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Süpratif otitis externa durumlarında kulak zarı tehlikede ise enfeksiyon kolayca orta ve iç kulağa yayılabilir.

Polipler: İyi huylu polipler kedilerin orta kulak ve östaki borusunda gelişebilir. Her yaştaki kediler etkilenebilir, ancak en sık genç erişkinlerde görülür. Bu iyi huylu inflamatuar kitlelerin altta yatan nedeni bilinmemektedir. Polipler kedilerin nasofarinks ve/veya orta kulaklarında büyüyebilir. Orta kulakta büyüme sonucunda kulak zarının yırtılmasına neden olabilir.

Tümörler: Orta kulak nadiren iyi veya kötü huylu tümörlerin varlığından etkilenir. Orta kulak hastalıklarının araştırılması ve tedavinin yönetilmesi bir kediden diğerine değişebilir. Genellikle X-ışınları (veya BT, MR taramaları gibi daha gelişmiş görüntüleme) orta kulağı değerlendirmek için faydalı olacaktır ve çoğu durumda kulak kanalının kapsamlı incelemesi için anestezi gerekmektedir. Aynı zamanda en uygun tedaviyi belirlemek için orta kulaktan alınan sitoloji veya kültür örneği gereklidir. Bazı durumlarda bulla osteotomi operasyonu gerçekleştirilir. Bu cerrahi işlemle kitle (örneğin polip) başarıyla kaldırılabilir.

Yorumlar

  1. Mustafa dedi ki:

    Bu güzel yazınız için teşekkürler.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık