DOLAR: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL

E-Reçete dediğin – Özgün Öztürk

E-Reçete dediğin – Özgün Öztürk

Düşünsenize gece vakti tam eve dönerken, annenize araba çarpıyor. Hemen ambulans çağırıyorsunuz, en yakın hastanenin aciline götürüyorsunuz. Anneniz kan kaybediyor ama maalesef müdahale edilemiyor, iç kanama durdurucu iğne yapılmıyor. Anneniz orada avaz avaz bağırırken, belki can çekişirken doktor oturmuş bilgisayarın başına “sisteme” giriş yapmaya çalışıyor.

“Kardeşim ne yapıyorsun?” diyorsunuz.

“İşimi” diyor.

“Müdahale etsene” diyorsunuz.

“Önce eczaneye gidip ilacı almanız lazım. Bu yüzden sisteme giriş yapmam lazım. Ama internette biraz sıkıntı var, az bekleteceğim” diyor.

Anneniz bu esnada gözleri kaymış, gitti gidiyor. Sesi bile çıkmıyor artık.

Panik içinde doktorun yakasına yapışıyor, “Kardeşim, kadın ölüyor. Bir şey yapsana” diyorsunuz.

Doktor size bakıp yutkunup “Maalesef gereken ilaçlar bende yok, gidip nöbetçi eczane bulup almanız lazım” diyor.

Neyse ki o esnada internet geliyor, şanslısınız(!) e-reçete yazılıyor.

Hadi bakalım şimdi olacaklara hızlıca bir bakalım. En yakın nöbetçi eczane nerede öğrendiniz diyelim, koşa koşa gittiniz, o eczanede ilacı buldunuz diyelim, koşa koşa geri geldiniz, nefes nefese ilaçları doktora verdiniz diyelim, acılar içinde beklerken anneniz ölmedi diyelim, müdahale yapılacak kadar yaşayabildi diyelim…

Geçmiş olsun diyelim, yeter ki baş sağlığı dilemeyelim.

Şimdi tüm bu senaryoyu evcil hayvanınız ya da sokak hayvanları ve veteriner hekim kliniklerine uyarlayın. E-reçete sonucu olacak olanlar tam olarak bunlardır aslında. Eksiği var, fazlası yok.

Peki nedir bu hayvan / e-reçete ilişkisi? Veteriner ilaç reçetelerinin Tarım Bakanlığı tarafından yazılımı tamamlanan E-Reçete Sisteminde elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin hazırlanan “Veteriner Hekim E-Reçete Talimatı ve Uygulama Kılavuzu” onaylanarak yürürlüğe konuldu da ne oldu, bu kılavuz neden hayvan korumacıları ve veteriner hekimleri ayağa kaldırdı?

Bu kılavuza kadar veteriner hekimler beşeri ilaç bulundurabiliyordu ve reçete yazabiliyordu. Ama maalesef ‘VİTS’ sistemi ile beşeri ilaçların bulundurulamaması, acil vakalarda kullanılması gereken ilaçlara ulaşmayı aşırı zorlaştırdı ve kliniklere gelen acil vakalara müdahale edilmesini neredeyse imkansız bir hale getirdi. Yani “kurtarılabilecek birçok hayvanı” gerekli olan ilaç zamanında uygulanamayacağı için kaybetme riski bulunmaktadır. Bu da hayvanların yaşam hakkını elinden almak demektir. Her canlının insan ya da hayvan fark etmez; acil müdahale hakkı olmalıdır, vardır.

Bu sistem getirilirken büyük baş hayvanlar ve kontrolsüz antibiyotik kullanımını düzenlemek, kontrol altına almak hedeflendi belki de. Ama top sekti, ev hayvanları, sokak hayvanları ve yabani hayvanlara çarptı.

Sonuç olarak; bu uygulama yüzünden ev hayvanları, sahipsiz/sokak hayvanları ve yaban hayvanlarının tıbbi müdahale ve klinik tedavilerinde telafisi mümkün olmayan karmaşa ve olumsuzluklar yaşanacaktır. Bu yüzden veteriner hekimlere yönelik e-reçete uygulamasının; ev, sokak ve yaban hayvanları ile bunlar üzerine çalışmakta olan veteriner hekim ve klinikleri dışında bırakacak şekilde acil olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu tarafından başlatılan imza kampanyasına destek vermeniz ve verdirtmeniz çok kıymetlidir.

Unutmayın; her canlının yaşam hakkı vardır, her canlının yaşam hakkına saygı duyulmadır, her canlının yaşayacak tek bir hayatı vardır.

İmza linkine buradan erişim mümkün.

https://www.change.org/p/ev-sokak-ve-yaban-hayvanları-e-reçete-kapsamı-dışında-tutulmalı

Özgün Öztürk

 

Alıntı yapılmıştır kaynak

E-Reçete dediğin – Özgün Öztürk

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık