DOLAR: 32.4 TL
EURO: 34.5 TL

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi

8 yıl önce
6.877 kez görüntülendi

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi

kedilerdeaspirinzehirlenmesiMinik kedimciğim hasta.Ateşi var sanki,hafif de bir öksürüyor mu ne? Ne yapsam ki? Şimdi veteriner hekime gidene kadar ohooo, şurada bir aspirin olacaktı, ne var canım alt tarafı bebek aspirini ne olacak yani? Şunu bir yutturayım da sabaha bir şeyi kalmaz!

Kedi sahipleri, küçük dostlarında fark ettikleri bir rahatsızlık ya da hastalık belirtisi olduğunu düşündükleri sebepler için aspirin vererek aslında çok büyük bir yanlışa düşmekteler.Gelin,iyi niyetle yaptığınız bir davranışın sonuçlarını birlikte görelim…

Etki Mekanizması

Salisilat etken maddesini içeren ilaçlar sıklıkla tercih edilen ve çok bilinen ağrı kesici ve ateş düşürücüdürler.Kolaylıkla bulunuyor olması ve düşük fiyatı sebebiyle de asetil salisilik asit içeren aspirin de hemen hemen her evde yer almaktadır.Dolayısıyla olumsuz bir durumda en fazla tükettiğimiz ilaçların başında gelir. Kedi ve köpekler için bile!
Oysa aspirin hem kedilerde hem de köpeklerde ciddi sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıkların sebebidir. Kediler köpeklere oranla daha hassastırlar. Çünkü aspirinin vücutta yıkımlanma süresi daha uzundur.Aspirinin kedilerde terapötik dozu (etkili doz) ağız yoluyla alınmak kaydıyla 100-300 mg’ dır.Hafif zehirlenmelerde kan plazmasındaki salisilat düzeyi 300-400 gr/ml’ye yükselir.Salisilat plazmada bu seviyenin üzerine çıktığında ağır zehirlenme belirtileri meydana gelmeye başlar.
Peki bu ansıl oluyor? Aslında aspirin veteriner hekimlikte de kullanılabilen bir ilaç.Fakat burada önemli olan doz ve tüketilme sıklığı.Kedilerin karaciğerlerinde salisilik asiti parçalayan enzim bulunmuyor.Bu sebeple de plazmadaki etken madde düzeyi çok yüksek seviyelere çıkabiliyor.Bilimsel verilere göre bir aspirinin kedinin vücudundan atılması için 3 gün gibi bir süre geçmesi gerekiyor.Bu süre geçmeden verilecek bir doz daha zehirlenmeye sebep oluyor.
Belirtiler
Kedilerde aspirinden hafif zehirlenme durumunda, bulantı, kanlı kusma, ilacın ateş düşürücü etkisine karşın vücut ısısında artış, anormal hızlı solunum ve bazen de ataklar gözlenir.Hayvan denge kuramaz, ayakta duramaz, sendeler ve düşer. Tedaviye cevap veren olgularda, işitme ve görme bozuklukları, gözbebeğinin sürekli büyük halde olması, denge problemleri kalıcı hasar olarak gözlenebilir.
Ağır zehirlenme vakalarında ise diğerine benzer şekilde bulantı, kanlı kusma, solunum yetersizliği, vücutta aşırı su kaybı, terleme, kaslarda titreme ve koma hali görülmektedir.Bazen nöbetler de gelişebilmekte ayrıca nefes havasında belirgin şekilde aseton kokusu hissedilebilmektedir.
Teşhis
Kedi sahiplerinin verdikleri bilgiler klinik belirtilerle beraber idrar ve kan tahlillleri sonuçlarına göre tanıya gidilir.İdrarda bilirubin gözlenir, kanın pıhtılaşma süresi uzar, total serum protein miktarı artmış, lökosit (akyuvar) sayısı azalmıştır.Kanda ise pH düşük, CO2 yüksektir.Kesin teşhis, tahlil sonucu kanda salisilat saptanmasıyla konur.
Tedavi
Veteriner hekiminizin öngöreceği şekilde tedavi prosedürü uygulanır.Önemli olan, ilacı kesinlikle kullanmamak, kullanıldıysa sa en kısa sürede hekime başvurmaktır.
Dikkat
Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız, lütfen herhangi bir müdahalede bulunmayın! Gözlemleyin, durumu kötüye gidiyorsa derhal hekiminize başvurun.Bu noktada kesinlikle ilaç kullanmayın.Aspirin vermeyin! Oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bu duruma engel olun.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık