KÖPEKLERDE BAŞ UYUZU

Enfeksiyon doğrudan temasla oluşur. Parazitin spesifik konağı bir köpektir, fakat tilkiler ve kediler de taşıyıcı olabilir.
Klinik bulgular
Başlangıçta eritematöz papüller ve papül kabukları predileksiyon alanlarında, örneğin kulak kepçesi kenarlarında, dirsekte, tarsal bölgede ve son olarak ventrum üzerinde (göğüs ve karın bölgesi) görünür. Bunlar daha sonra travmatik alopesi, pullanma, sebore, ekskoriasyon ve kabuk oluşumunu (kalın) içeren sekonder deri bulgularına eşlik eder (Dorsal bölge sıklıkla etkilenmez.).
Baş uyuzu, pruritusun eşlik ettiği bütün durumlarda olası bir tanı olarak düşünülmelidir! Klinik muayene esnasında “kulak kenarı refleksi” pozitiftir. Deri kazıntısının mikroskobik incelemesi, baş uyuzunu doğrulamak için yeterince duyarlı değildir, akarlar veya onların gelişimsel evreleri olguların sadece % 10-5O’sinin örneklerinde bulunmuş olacaktır. Her zaman derin deri kazıntısı almaya çalışın! Uyuz serolojisi (ELISA ile Sarcoptes antijenlerine karşı üretilen IgG antikorlarının tespiti). Bu test %85-95 duyarlılık ve spesifiklik gösterir.
En güvenli tanı, ‘diagnosis ex juvantibus’ diye bilinir, akarisitler ile tedaviden olumlu yanıt alınmasıdır (örneğin, lezyonların iyileştirilmesi). (Tedavinin başlangıcında, bir nüks görülebilir; bu uyuzda tipik bir fenomendir.).
Pire enfestasyonu (Ctenocephalides spp.)
Yürüyen kepek (Cheyletiella spp.)
Bit enfestasyonu (Linognathus setosus, Trichodectes canis, Felicola subrostrata)
Trombikulozis / chiggers (Trombicula autumnalis) Alerjik dermatit
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.