DOLAR: 32.3 TL
EURO: 34.9 TL

Yavru Köpeklerde Beslenme

8 yıl önce
1.152 kez görüntülendi

Yavru Köpeklerde Beslenme

Yavruların sütten kesilmesi yaklaşık 4-6 haftalıkken gerçekleşir. Irklara göre değişiklik göstermekle birlikte yavru bir köpeğin erişkin hale gelinceye kadar geçen gelişme süreci 10-16 ayda tamamlanır. Gelişme çağında onları en iyi şekilde beslemek gerekir.

Köpeklerin farklı hayat evrelerinde farklı gereksinimleri vardır. Yavru köpeklerin besin ihtiyaçları, erişkin bir köpeğin ihtiyacından daha fazladır. Bu fazlalık yavruların büyüme dönemindeki ihtiyaçlarından ve aktivitelerinden kaynaklanır. 3 aylık yavru ile 8 aylık yavrunun gereksinimlerin de bile farklılıklar görülür.

Bu yüzden yavrular, gereksinimlerine uygun biyolojik değeri yüksek ve kolay sindirilebilir proteinler, yeterli oranda kalsiyum ve uygun kalsiyum/ fosfor oranı içeren vitamin açısından zengin diyetlerle beslenmelidir.

Proteinler; vücut büyümesi ve kas gelişimi açısından önemlidir.

Yavrular 4-5 haftalık olduklarında kuru mama; ıslatılarak ya da yavru konserveleriyle karıştırılarak verilebilir. Köpeklerin süte ihtiyaç duyduğu dönem ilk 2-3 aydır. Bundan sonraki dönemlerde süt sindirim sisteminde problemlere ve ishale neden olabilir. Yavrunun anne sütünden sonra, birden bire kuru mamayla beslenmesi kabızlığa yol açabilir. Köpeğimize mama alırken mutlaka veteriner hekimin tavsiyeleri doğrusunda hareket edilmelidir.

Yavruların mide kapasiteleri, günlük ihtiyaçlarını bir öğün yemeyle karşılayacak kadar gelişmediğinden, yavrular yiyeceklerini birkaç öğünde tüketirler.

Yavruların diyetleri 6. haftadan 3 aya kadar günde 4 öğün, 3.aydan 6 aya kadar günde 3 öğün, 6. aydan 12 aya kadar günde 2 öğün, 12. aydan sonra ise günde 1 öğün olarak verilmelidir.

Yemek zamanı ve yemek yedikleri yer, olabildiğince sabit olmalı ve değiştirilmemelidir. Köpekler ancak 10-12 aylık olduktan sonra, günlük ihtiyaçlarını tek bir öğünle karşılayabilecek sindirim sistemi kapasitesine ulaşırlar.

Beslenme amacıyla, uyuyan yavruların uyandırılmaları doğru değildir. Yavruların beslenme kadar, uykuya da ihtiyaçlarının olduğu unutulmamalıdır.

İlk 6-7 haftadan sonra köpeklerde çiğneme refleksi iyice gelişir ve katı partiküller kolay sindirilebilir.

Yavru bir köpek normal olarak günde 4-5 kez dışkılama yapar.

Su miktarı fazla olan mamalar, 30-60 dakika içerisinde tüketilmediklerinde köpeğin önünden alınmalıdır. Islatılarak verilen mamaların tüketilmeyen kısımları çabuk bozulur.

Çok sık olmamakla birlikte kırılmadan temizlenmiş ve pişirilmiş ilikli büyük kemiklerin verilmesi, köpeklerde dişlerin temizlenmesinde ve çene kaslarının gelişmesinde faydalıdır.

Dengesiz, vitamin ve mineral maddeleri yeteri kadar ihtiva etmeyen gıdalarla beslenen köpeklerde, raşitizm, tüy dökülmesi, deri hastalıkları gibi hastalıklar daha sık görülmektedir.

Büyük ırkların gelişim süreci 12-24 ay kadar sürmektedir. Büyük ve dev ırk köpeklerde gelişim, hayatlarının ilk aylarında gayet değişkendir. Haftalar geçtikçe vücut ağırlığı ve kemiklerin büyümesi artış gösterir. Bu tip ırklarda çok hızlı bir canlı ağırlık artışı, kemikler ve eklemlerde düzeltilmesi zor gelişim bozukluklarına neden olduğundan aşırı beslenmeden kaçınılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık