DOLAR: 32.6 TL
EURO: 34.7 TL

Yetişkin Köpekler Nasıl Beslenmelidir ?

8 yıl önce
1.459 kez görüntülendi

Yetişkin Köpekler Nasıl Beslenmelidir ?

Beslenmede asıl olan beslenmedeki yaşam payı ve daha sonra da gelişim payının belirlenmesidir.

Köpekler de tüm canlılar gibi hayatlarını devam ettirecek bir miktar yiyeceğe ve enerjiye zorunlu olarak ihtiyaç duyarlar.

Bu enerji; gıdalardaki protein, karbonhidrat ve yağların belirli oranlarda vücutta girdiği kimyasal tepkimeler sonucu açığa çıkar. Yiyeceklerin içindeki protein kaynağı önemlidir. Hayvansal protein, tercih edilenidir, çünkü besin değeri fazladır.

Bitkisel protein kaynaklan kullanılarak hazırlanan gıdalarla uzun süre beslenen köpeklerde ishal gibi sindirim sistemi problemleri yaşanabilir.

Beslenmede öncelikle köpeğin yaşam payını sağlamak esas alınmalıdır. Daha sonra da köpeğin ırk, boyut, cinsiyet, vb. özellikleri dikkate alınarak gelişim payı belirlenmelidir. .

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da köpeğin aktivitesi olmalıdır. Ev içinde yaşayan bir köpekle bahçede yaşayan veya avcılık yapan bir köpeğin enerji gereksinimi farklı olacağından, günlük alması gereken miktar da farklılık

gösterecektir.

Çevre koşullan da verilecek mamanın miktar ve niteliğinde önem taşımaktadır. Soğuk bir ortamda yaşayan köpeğin günlük enerji ihtiyacı fazla olacağından karbonhidrat ve yağ oranının daha fazla olması gerekir.

Küçük boy ırklarda (1-10 kg arası ) beslenme

Küçük ırk köpekler, yetişkin canlı ağırlığına 8-12 ayda erişirler. Orta ve büyük boy ırklara oranla daha aktiftirler ve fazla enerji harcarlar.

Orta boy ırklarda (10-25 kg arası ) besleme

Orta boy ırk köpekler, yavru ağırlıklarının yaklaşık olarak 50-60 katı bir yetişkin ağırlığına ulaşırlar. Gelişimleri yaklaşık 18 aylık oluncaya kadar devam eder. Gelişim döneminde uygun ve dengeli bir beslenme ile erişkin ağırlığı kazandırılmalı ve aşırı kilo artışı önlenmelidir.

Büyük boy ırklarda ( 25 kg üzeri ) beslenme

Büyük ırk köpeklerde gelişim süreci, küçük ve orta boy ırk köpeklere göre daha uzun sürer. Bu süre yaklaşık olarak 18-24 aylık oluncaya kadar devam eder ve erişkin ağırlığını kazanır. Bu nedenle kilo almasını engellemeli ve gereğinde hızlı büyümesi kontrol altında tutulmalıdır.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar

• Yetişkin bir köpeğin gıdasında yüksek oranda protein, karbonhidrat ve yağ bulunmasına dikkat edilmelidir.

• Günde bir öğün beslenmelidir. (Öğün sayısı, miktar aynı kalmak koşulu ile en fazla ikiye çıkarılabilir)

• Temiz su sürekli bulundurulmalıdır.

• Aktivitelerden hemen önce ve sonra yemek verilmemelidir.

• Özel faaliyetleri olan bir köpekse (koşucu, polis köpeği, av köpeği vb.) uygun diyetler hazırlanmalı ve gerekli takviyeler yapılmalıdır.

• Kalsiyum ve fosfor oranının dengeli olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı ve oransız kalsiyumun kireçlenmelere neden olabileceği unutulmamalıdır.

• Irkına özgün erişkin ağırlığının korunmasına dikkat etmeli, aşırı kilo alması veya aşırı zayıflaması önlenmelidir.

• Sindirilebilirliği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık