DOLAR: 32.3 TL
EURO: 34.9 TL

Yoksa Köpeğiniz Kanlı İshal mi?

8 yıl önce
8.708 kez görüntülendi

Yoksa Köpeğiniz Kanlı İshal mi?

Enfeksiyonun tehlikesi hayvanın yaşma göre değişmektedir.

Anne karnında enfekte olan yavrular doğduktan 1 – 2 hafta sonra kalp yetmezliği sonunda ölmekte, 1 yaşına kadar olan hayvanlar tedavi edilseler de %60-70 oranında ölmektedirler.

1 yaşından sonrakiler ve bağışıklık kazanmış köpeklerde enfeksiyon tehlikesiz olarak seyreder.

Kanlı ishal veya hekimler arasında, Canine parvo virüs (parvo c) infection. Köpek besleyenler için her zaman sorun teşkil eden öldürücü bir hastalıktır.

Ülkemizde ilk defa 1978’de görülmeye başlanmış, hala bütün dünyada önemle üzerinde durulan, önde gelen hastalıklardan biridir.

Bazı hasta sahipleri hayvanlarının ishallerinde gördükleri hafif bir kan olgularında bile telaşla veteriner hekimlerine başvurmakta ve hayvanlarının kanlı ishal olduğunu zannetmektedirler. Bilindiği gibi dışkıda kanın görülmesi her zaman kanlı ishal olmadığı gibi, bütün kanlı ishal enfeksiyonlarında da dışkıda kan görülecek diye bir şart yoktur.

Kanlı ishalin (Parvo C) etkeni bir virüstür. Kedilerde görülen kedi gençlik hastalığı virüsüyle akrabadır. Yani iki hastalığı yapan virüsler genel olarak birbirine benzememektedir.

Kanlı ishal her yaştaki köpeklerde, her mevsimde görülebilen, 1 – 2 aylık yavrularda kalp yetmezliği sonucu ani ölümler yapan, fakat Özellikle 1 yaşına kadarki köpeklerde kanlı bir ishalle ve kanlı kusmayla daha yaşlı köpeklerde ise sadece kusmayla seyreder. Yaşlı, aşılanmış veya daha önce hastalığı geçirmiş hayvanlarda yavaş ve tehlikesiz seyreder.

Virüs bulaşıcıdır. Köpekler arasında başlıca bulaşma, gıda yolu ile alırken direk olarak köpekten köpeğe geçebildiği gibi, indirek olarak hasta köpeğin eşyalarının sağlam köpeğe kullanılmasıyla olur, Ayrıca virüs gebeliğin 2. yarısından itibaren yavrusuna geçebilir. İnsanlarda hastalık yapmaz, fakat elleriyle virüsü diğer hayvanlara bulaştırabilirler.

 

Kanlı ishalden korunma virüsün dış şartlara dayanıklığının fazla olması ve bulaşmanın yaygın olmasından dolayı zordur.

Ancak gönümüzde dışarıdan gelen ithal aşıların hayvanlara 1.5 aylıkken tatbik edilip 15 gün sonra doz tekrar edilirse hayvanlar hastalığa büyük oranda bağışıklık kazanır.

BELİRTİLER

Hastalık virüsün hayvana bulaşmasından yaklaşık 3 hafta sonra kendini tam olarak belli eder. Hayvanda kendini iki şekilde gösterir:

1. Enfeksiyon myocardial olarak yanı kalp kası üstüne etki ederek, kalp yetmezliği sonucu ani ölümlere neden olur.

2. Virüs barsaklarda yerleşip, barsak villilermi parçalayarak kanamalara ve ishallere neden olup büyük su kayıpları sonucu aşırı zayıflık sonunda Ölüme!’ neden olur.

Enfeksiyonun tehlikesi hayvanın yaşma göre değişmektedir. Anne karnında enfekte olan yavrular doğduktan 1 – 2 hafta sonra kalp yetmezliği sonunda ölmekte, 1 yaşına kadar olan hayvanlar tedavi edilselerde % 60-70 oranında ölmektedirler. 1 yaşından sonrakiler ve bağışıklık kazanmış köpeklerde enfeksiyon tehlikesiz olarak seyreder.

Kanlı ishalin belirtileri tipiktir. Ama bazen değişik klinik tablolarda görülmektedir, çok ani başlayan ve hızla devam eden ishal olaylarında  hayvan aşırı şu kaybından 24 saatte hayatını yitirmektedir.Klinik vakkaların çoğunda  ani kusmanın başlaması belirgin bir düşkünlük hali ve iştahsızlık ortaya çıkar kanlı ishal genellikle 24 -48 saat içerisinde ortaya çıkar ve su kaybı ile birlikte belirgin bir kilo kaybıda dikatti çeker kusma genellikle uzun ve şiddetli olup ara sıra kanlı da olabilir. Vücut ısısı değişiklik gösterir

TEDAVİ

Spesifik bir tedavisi yoktur. Fakat erken müdahale edilen hastalarda kurtulma şansı vardır ve normal sağlığına kavuşurlar. Ancak günümüzde dışarıdan gelen ithal aşıların hayvanlara tatbik edilip 15 gün sonra doz tekrar edilirse hayvanlar hastalığa büyük oranda bağışıklık kazanır, Aşılama ve hastalık hakkında daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız veteriner hekimlerinizle iletişime geçebilirsiniz.

 

www.pethekimi.com

 

Yoksa Köpeğiniz Kanlı İshal mi? Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık