DOLAR: 32.5 TL
EURO: 34.9 TL

Yavru Köpeklerin Beslenmesi

8 yıl önce
3.021 kez görüntülendi

Yavru Köpeklerin Beslenmesi

Yavru köpekler özel bir beslenme yönetimine ihtiyaç duyarlar ?
Yavru köpeğinizin gelişimi için ilk 1 yıl çok önemlidir onların dişlerinin ve kemiklerinin güçlenmesi , vücut işlevlerinin düzgün gelişmesi ve parlak gözleri ile sağlıklı ve ışıltılı tüylere sahip olması için üstün bir beslenmeye ihtiyaçları vardır.

Büyüme ve gelişmenin belirli dönemlerinde yavru bir köpek, yetişkin köpeğin alacağı bazı besin maddelerinin iki katına ve kalorinin (vücut ağırlığının her bir kg’ını için) ise 3 katına ihtiyaç duyar. Yavru köpeklerin kalori ihtiyaçları, yetişkin ihtiyaçlarına göre gitgide azalır. Birçok köpek cinsi gelişimini yaklaşık bir yıl içinde tamamlar. Ancak bazı (St. Bernard gibi) büyük veya dev cinslerin yavrulan, neredeyse iki yaşına gelene kadar büyümüş sayılmazlar.
İdeal vücut durumunu koruması için, gereken mama alimim ayarlayarak yavru köpeğinizin kilosunu gözlemleyin. Büyük ırk köpeklerin özel besleme kurallarını, veteriner hekiminize danışın.

NEYE İHTİYAÇ DUYARLAR
Evcil Hayvan Bakım Merkezi’mizde (Pet Care Çenter) yapılan geniş çaplı araştırmalarda, yavru bir köpeğin gelişim ve büyüme döneminde, ekstra besin ve kaloriye ihtiyaç duyduğu saptanmıştır. Yavru köpeğinizin maması, büyüme ve gelişim döneminde ihtiyaç duyacakları, proteinleri oluşturan amino asit, kalsiyum, ve fosfor gibi gerekli olan besin maddelerini doğru ve dengeli miktarlarda içermelidir. Köpeğinizin büyüme sürecinde ihtiyacı olan besinleri en iyi şekilde sağlamak için, özellikle yavru köpekler için hazırlanmış mamaları kullanmanız önemlidir.

Vücut ağırlığına göre yavru köpeğinizi doğru beslemek için Yavru Köpek maması paketlerinin üzerindeki etiketi okuyun ve ölçü kabınız ile birlikte doğru miktarda verin.

VÜCUT KONDİSYON SİSTEMİ

ÇOK ZAYIF
1 Kaburga kemikleri, bel omurları, kalça kemikleri ve tüm kemik çıkıntıları uzaktan fark edilebilecek kadar belirgindir. Gövdesinde belirli bir yağ birikimi yoktur ve kas hacminde düşüş vardır.
2 Kaburga kemikleri, bel omurları, kalça kemikleri rahatlıkla görülür. Gövdesine dokunduğunuzda yağ birikimi hissetmezsiniz. Gövdenin tüm kemik yapısı belli olmaktadır. Kas hacmindeki düşüş en az düzeydedir.
3 Kaburga kemikleri rahatça elle kontrol edilebildiği gibi dokunmadan da fark edilebilir. Bel omurlarının en üst kısımları görülebilir. Kalça kemikleri göze çarpar. Bel ve karın bölgesi belirgindir.

İDEAL KİLO
4 Kaburga kemikleri ince bir yağ tabakasıyla çevrilmiştir ve kolayca hissedilebilir. Yukarıdan bakıldığında bel dikkat çeker. Karın bölgesi belirgindir.
5 Kaburga kemikleri ideal düzeyde yağ tabakasıyla çevrilidir. Yukarıdan bakıldığında bel, kaburga kemiklerinin arkasında gözlenir. Yandan bakıldığında karın bölgesi kıvrımlı görünmektedir.

KİLOLU
6 Kaburga kemikleri hafifçe çevrelendiği yağ tabakasıyla hissedilir. Yukardan bakıldığında bel, görülebilir ancak belirgin değildir. Karın bölgesi kıvrımlı olabilir.
7 Kaburga ağır yağ tabakasıyla zorlukla hissedilebilir. Bel omurunda ve kuyruk dibinin üstünde fark edilebilen yağ birikintileri bulunur. Bel ya fark edilmez ya da zor görülür. Karın kıvrımı mevcut olabilir.
8 Kaburga çok ağır yağ tabakasıyla ya hissedilemez ya da belli bir baskıyla hissedilebilir. Bel omurunda ve kuyruk dibinin üstünde fark edilebilen yağ birikintileri bulunur. Bel ve karın kıvrımı yoktur. Karında gözle görülür bir şişkinlik mevcut olabilir.
9 Göğüs, omurga ve kuyruk dibinin üstünde yoğun yağ birikintileri bulunur. Bel ve karın kıvrımı yoktur. Boyun ve kolların üstünde yağ birikintileri bulunur. Karın bölgesinde belirgin bir şişkinlik vardır.

YAVRU KÖPEĞİNİZİ NE SIKLIKLA BESLEMELİSİNİZ?

Bir yavru köpek, dört aylık olana ve yemek ihtiyaçları azalmaya başlayana dek günde üç kere beslenmelidir. Dört aydan sonra ise günde 2 kere beslenebilir. Köpeği sık sık beslemek önemlidir çünkü büyüyen bir yavru köpeğin midesi, günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak mamayı bir öğünde yiyebileceği kadar büyük değildir. Su kabında daima taze ve temiz su bulunmalıdır.

YAVRU KÖPEĞİNİZİ NEREDE BESLEMELİSİNİZ?

Köpeğinizin mama ve su kabını çok gezilen ve gürültülü yerlerden uzak tutun.
Maması ve suyu, rahat ve kolay erişebileceği bir yerde olmalıdır.
Yemek yediği kabın altına plastik bir paspas ya da kâğıt koyduğunuz takdirde temizlemesi daha kolay olacaktır.
Mama ve su kabının yerini gerçekten gerekli olmadığı sürece değiştirmeyin.

YAVRU KÖPEĞİNİZİ NE ZAMAN BESLEMELİSİNİZ?

Altı ile sekiz hafta arasında yavru köpeğinizi programlı bir şekilde günde üç kere besleyebilirsiniz.
Yavru köpeğiniz yaklaşık altı aylık olduğunda, olgunluk dönemine kadar programlı bir şekilde günde iki kere beslemeye başlayın.

YAVRU KOPEGINIZI NE KADAR BESLEMELİSİNİZ?

■ Köpeğiniz 20 dakika ya da daha az bir süre içinde yiyebileceği kadar mamayı yemiş olacaktır. Bu nedenle 20 dakika sonra kabını kaldırın. Bu, ev eğitimi için büyük önem taşımaktadır.
■ ilk başlarda, köpeğinizin yiyeceğini suyla ıslatmak isteyebilirsiniz. Bu, sütten kesilmemiş ya da daha küçük ırk yavru köpekler için çiğnemeyi kolaylaştıracaktır.
Yavru köpeğiniz büyüdükçe, ya kuru mamasına karıştırdığınız suyun miktarını azaltın ya da onu aynı şekilde beslemeye devam edin.
■ Su ile ıslatarak kuru mama veriyor olsanız bile, temiz bir kapta yeteri kadar taze su bulundurun.
■ Düzenli bir beslenme programı için, köpek maması paketinde yaş seviyeleri ve cinslere göre önerilen miktarlara bakın. Köpeğinizi yalnızca doyurmak için değil aynı zamanda vücut sağlığını korumak için besleyin.

UYGUN BİR BESLEME İÇİN ÖNEMLİ TAVSİYE
Yavru köpeği eve getirmek onun için oldukça stresli bir durumdur ve sindirim problemlerine neden olabilir. Köpeğin mamasını, köpeği eve getirdiğinizde ya da herhangi bir zamanda değiştirmeyi düşünüyorsanız; bunu 7 ila 10 güne yayılan bir süreçte yapın. Bu şekilde, sindirim bozukluklarını önleyebilirsiniz.
İşe, kullanmaya devam ettiği mamaya yeni mamadan katmakla başlayın. Zamanla, kabındaki eski mamayı azaltırken yeni mamayı artırın. Bu, özellikle konserve mamadan kuru mamaya geçişte önemlidir.

KÖPEĞİNİZE VERMEMENİZ GEREKEN YİYECEKLER

Köpeğinize kemik VERMEYİN. Bunlar boğazına takılabilir ya da mide duvarını ve bağırsak bölgesini delebilir.
Yavru köpeğinize yemek artıklarını VERMEYİN. Bunu yapmak, yemek seçmesine neden olabileceği gibi, yemek artıkları genelde aşırı kalorili olduğu için obeziteye zemin hazırlayabilir. Yavru köpeğinizin vücut sağlığını ona yukarıdan bakarak gözlemleyin. Karnının yanlardan taştığını görmemeniz ve derisinin altından kaburga kemiklerini hissetmeniz gerekir. Yavru köpeğinize, yavru kedi maması veya yetişkin kedi maması VERMEYİN. Bu mamalar yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçlarına göre hazırlanmamıştır.

■ Köpeğinizin beslenme düzenini veteriner hekiminiz önermedikçe DEĞİŞTİRMEYİN. Değiştirdiğiniz takdirde, beslenme dengesini bozmuş olursunuz.

■ Yavru köpeğinize öğünleri arasında abur cubur VERMEYİN. Mamasından bir parça ya da küçük bir parça ödül mamasını, sözünüzü dinlemesi için onu eğitirken ödül olarak verebilirsiniz. Yavru köpeğinizi, yediğiniz yemekle ödüllendirmeyin. Çünkü bazı yiyecekler, örneğin çikolata, az miktarda verilse bile yavru köpeğinizi zehirleyebilir. Ödül mamaları ve ekstra yiyecekler, yavru köpeğinizin aldığı günlük enerjiye %10’dan fazla katkıda bulunmamalıdır.

YETİŞKİN KÖPEK MAMASINA NE ZAMAN GEÇİLMELİDİR?
Genel pratik kural; köpeğiniz büyüme sürecini tamamladığında bu geçişi yapmaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, bu genelde ilk doğum günü civarında olur. Köpeğiniz iri bir ırk ise, büyüme süresi 2 yıla kadar çıkabilir. Yavru köpeğinizi yetişkin köpek maması ile beslemeye başlamak için doğru zamanın ne olacağını veteriner hekiminize danışın.

Yavru Köpeklerin Beslenmesi Konusuna Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yukarı Çık